Verkiezing Persoon van het Jaar: titanenstrijd tussen Walter Schrader en Mart Hoogkamer

Ruud Sep
Leiden

Nooit eerder werd er zo veel gestemd en nooit eerder was het zo spannend bij de verkiezing van de Leidsch Dagblad Persoon van het Jaar.

De strijd mondt dit jaar uit in een titanengevecht tussen arts Walter Schrader en zanger Mart Hoogkamer, die beiden over een enorme achterban blijken te beschikken. Een paar oproepen op sociale media zorgen sinds maandagavond voor enorme aantallen stemmen voor deze twee kandidaten.

Tot maandagavond een uur of tien, was de strijd om de LD Persoon van het Jaar een verkiezing als ieder ander jaar. Er zijn ruim 4000 stemmen uitgebracht en hoewel de stembussen nog een week open blijven, lijkt het erop dat de meeste mensen die de verkiezing belangrijk vinden hun stem inmiddels wel hebben uitgebracht.

(Tekst gaat door onder de foto)

Mart Hoogkamer.© Foto Hielco Kuipers

Maar dan komt het kamp Schrader in actie. Dat wil zeggen: een bevriende arts stuurt een berichtje de wereld in waarin hij nog eens wijst op de goede daden van de Leidse huisarts die onder andere heeft geholpen om 75.000 coronavaccins naar Namibië te krijgen en die zijn acties moest bekopen met een poging tot brandstichting bij zijn praktijk en kogels door de voordeur. ’Op dit moment staat een jongen bovenaan die een liedje heeft geschreven over zwemmen in een mixdrankje. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.’

De oproep verspreidt zich als een olievlek. Onder andere cabaretier Jochem Myjer stuurt het bericht door naar zijn volgers met de aanbeveling ’wat mij betreft de Leidenaar van het Jaar, help je mee?’

(Tekst gaat door onder de foto)

Walter Schrader.© Foto Hielco Kuipers

Gekaapt

De hele nacht door en ook de volgende dag regent het stemmen, bijna uitsluitend voor huisarts Schrader. Maar in de loop van de dinsdag wordt ook kamp Hoogkamer wakker. Een Engelse fan klaagt op sociale media dat de verkiezing gekaapt is - de huisarts heeft ondertussen de koppositie overgenomen van de zanger - en roept op om toch vooral op Mart Hoogkamer te stemmen.

Hoewel er niets gebeurt dat niet is toegestaan, mist ook die oproep zijn doel niet. Vanaf dinsdagavond laat stromen de Hoogkamer-stemmers toe. Opvallend genoeg zijn het vooral de Britse fans die in actie komen. Zo zijn ’s nachts tussen kwart over één en kwart over twee alle uitgebrachte stemmen voor Mart Hoogkamer. Van de ruim vijftig stemmen die hij in dat uur bij kan schrijven, komen er slechts vier uit Nederland.

Tegen de ochtend worden ook de Schrader-fans weer wakker en komt de stortvloed aan stemmen weer van twee kanten.

Woensdag aan het eind van de middag waren er in totaal zo’n 9500 stemmen uitgebracht en ging huisarts Schrader aan de leiding, op de voet gevolgd door Mart Hoogkamer.

De stemming duurt nog tot en met aanstaande zondag. Stemmen kan hier.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.