Groen aan Leidse Spoorweghavenpad veel te rigoureus gesnoeid, volgens natuurorganisatie

Het begin van het Spoorweghavenpad is van veel groen ontdaan.© Foto Hielco Kuipers

De entree is groener tijd.© Afbeelding Cyclomedia

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

Aan het begin van het Leidse Spoorweghavenpad is onlangs veel te rigoureus gesnoeid. Daardoor is onder meer een ’ideale schuil- en nestplaats voor verschillende diersoorten zoals de braamsluiper en egel’ verloren gegaan. Dat schrijft de plaatselijke natuurorganisatie Expeditie Leiden in een brief aan de gemeente.

Het Spoorweghavenpad ontspringt bij de Haagweg, ligt direct langs het spoor en loopt parallel aan de Potgieterlaan. Het begroeide pad langs een sloot stond een paar jaar geleden op de nominatie om te worden omgevormd tot een fietsverbinding tussen de Haagweg en de Rooseveltstraat.

Dat zat een aantal buurtbewoners en flora- en faunaliefhebbers niet lekker. Samen met biologen en natuurkenners werd een club opgericht en een inventarisatie gehouden, waarbij allerlei redelijk zeldzame insecten, planten en dieren werden aangetroffen. Dat overtuigde de gemeente om van de geplande fietsroute af te zien en de stadsnatuur de vrije loop te laten.

Tot de gemeentelijke snoeibrigade bleek dat laatste niet volledig doorgedrongen. Toen eind vorig jaar een grote braamstruik aan het begin van het pad bij de Haagweg wat al te welig tierde, werd die onverbiddelijk met de grond gelijkgemaakt. ’Ook zijn twee bomen op de grens van het spoorterrein volledig gesnoeid tot aan de stam. ’De deelnemers van het biodiversiteitsonderzoek Expeditie Leiden, en omwonenden zijn hier erg van geschrokken.’

De organisatie hoopt dat de gemeente voortaan beter uitkijkt en communiceert in dergelijke gevallen. Iets wat florawethouder Ashley North (GroenLinks) eerder al beloofde. Hij reageert later deze maand tijdens de gemeenteraadsvergadering op het recente voorval.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.