Leidenaar verdacht van ontucht met Esmee, OM roept op te stoppen met online bedreigingen

Bloemen bij de gedenkplek.© Foto Hielco Kuipers

Annalaura Molducci
Leiden

De 32-jarige Leidenaar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Esmee, kende het meisje al een jaar. In die periode zou ook de ontucht hebben plaatsgevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend gemaakt. Het voorarrest van de man is met negentig dagen verlengd.

Lees hier meer over Esmee

Politie en OM ’begrijpen dat de dood van het jonge meisje tal van emoties los maakt’ maar roepen het publiek op om op internet terughoudend te zijn. Volgens het OM ’wordt er op een wijze gereageerd dat de grens van het betamenlijke of zelfs het strafrechtelijke wordt opgezocht’.

Sinds in diverse media de naam van de verdachte is genoemd, compleet met een foto met zwart balkje voor de ogen, staan de Facebook en Instagrampagina’s van de man vol met bedreigingen.

Het OM vindt dat niet passend hoewel er begrip is voor de emoties die de dood van het meisje oproept. ,,Op internet wordt veel gereageerd op berichtgeving over de zaak. Ook wordt in de media een naam genoemd, deze persoon zou de verdachte zijn.

Veel reacties richten zich sindsdien op deze persoon, maar ook op mensen in de sociale kring van deze persoon. Het OM doet een beroep op de afzenders van deze berichten om de beslissing over het al dan niet schuldig zijn van een verdachte over te laten aan de rechter, en zeker ook anderen niet lastig te vallen.”

Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk werd op 31 december dood aangetroffen in een groenstrook aan de Melchior Treublaan in Leiden. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. In verband met het overlijden is later op de dag een 32-jarige man uit Leiden aangehouden. Hij wordt verdacht van moord of doodslag en ontucht.

Onderzoek

Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Daarom brengt het OM nog geen resultaten naar buiten omdat dat niet in het belang is van het onderzoek. ,,De politie is nog hard aan het werk om een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd tussen 30 december 2021 16.00 uur, toen Esmee voor het laatst werd gezien, en het moment de volgende ochtend waarop zij werd gevonden.”

Het voorarrest van de verdachte is nu met 90 dagen verlengd. Over drie maanden zal een eerste pro-formazitting worden gepland. Dat is een openbare zitting waar de stand van het onderzoek wordt besproken. Een datum is nu nog niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.