Steeds minder ’hoge nood’ in Leiden

Het toilet aan de Aalmarkt.

Het toilet aan de Aalmarkt.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Leiden staat niet langer in de staart van de landelijke ranglijst der toiletvriendelijke gemeenten. Sterker nog, de stad is met stip gestegen naar een hoge notering: plaats 21. Die grondige verbetering is vooral te danken aan winkels, horecazaken en instellingen die hun wc’s voor publiek openstelden, zo geeft de gemeente ruiterlijk toe.

Leiden heeft een chronisch tekort aan openbare toiletten, vooral in de binnenstad. Dat is al jaren zo, maar door de corona-pandemie werd dat gemis opnieuw pijnlijk duidelijk. Zeker toen ook nog de toiletten in en naast het stadhuis niet meer gebruikt konden worden vanwege een grote verbouwing.

Het stadsbestuur nam zich voor, daartoe opgeroepen door de gemeenteraad, om er iets aan te doen. Zo werden afgelopen voorjaar tijdelijke toiletwagens neergezet bij Aalmarkt en Catharinabrug en werd meer ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat de twee grote ondergrondse parkeergarages (Garenmarkt en Lammermarkt) over openbare wc’s beschikten.

Dat hielp iets, maar vooral de oproep aan bedrijven en instellingen zette zoden aan de dijk. ’De opengestelde toiletvoorzieningen door de horeca, winkels en andere instellingen is afgelopen jaar gestegen van 29 naar 65 in de HogeNood-app, waarvan een stijging van 8 naar 22 mindervalide toiletten’.

Daar blijft het niet bij, de gemeente gaat op zeker vijf plekken zorgen voor nieuwe urinoirs. Waar die komen - in samenspraak tussen het komende college van burgemeester en wethouder en het Centrummanagement - is nu nog niet duidelijk. Het gaat in ieder geval om plekken ’waar de nood het hoogst is.’ Als eerste maatregel wordt aangekondigd dat het toilet in het brugwachtershuisje bij de Haven in de zomermaanden opengaat.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.