Rechtse partijen steunen Berlusconi in presidentsstrijd

ANP Producties | Bron: ANP
Rome

De rechtse partijen in Italië steunen Silvio Berlusconi in de strijd om het presidentschap. De kans dat de 85-jarige oud-premier mee gaat doen aan de verkiezingen wordt daarmee steeds groter.

Berlusconi heeft vrijdag de steun ontvangen van zijn eigen partij Forza Italia en de uiterst rechtse partijen Lega en de Broeders van Italië. "Berlusconi heeft de autoriteit en ervaring die het land verdient en Italië verwacht." Ook de centrumrechtse Europese Volkspartij (EPP) zegt zaterdag achter Berlusconi te staan.

De eerste stemronde in de presidentsverkiezingen wordt op 24 januari gehouden. In Italië stemmen de afgevaardigden en senatoren van de twintig regio's wie president wordt.

Verdenking van omkoping

De linkse partijen zijn tegen een kandidatuur van Berlusconi. "Hij is een ondenkbare optie", aldus Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging (M5S). "De president van de republiek moet een onaantastbare moraal hebben. Ik denk niet dat Berlusconi die heeft", zei de linkse senator Loredana de Petris.

Berlusconi stond de afgelopen jaren meerdere keren terecht, onder meer op verdenking van omkoping. Hij werd in oktober vorig jaar vrijgesproken van het omkopen van getuigen in een zaak over betaalde seks met een minderjarige op een feestje. Ook in die zaak werd de oud-premier vrijgesproken.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.