Irene Blaauw (28) doet in haar vrije tijd aan stamboomonderzoek: ’Daardoor weet ik nu dat er al vijf generaties van mijn stamboom in Alphen wonen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Irene Blaauw.

Irene Blaauw.© Foto Pim Bakx

Pim Bakx

Irene: „Ik werk in de thuiszorg, dat doe ik parttime. Er wordt altijd gedacht dat thuiszorg vooral om oudere mensen draait, maar het zijn ook mensen die juist heel jong zijn maar chronisch ziek.’’

,,Soms is het ook tijdelijk, als iemand bijvoorbeeld valt en die kan niet meer stofzuigen omdat hij zijn been heeft gebroken. Dan kom je er misschien acht weken en daarna gaan mensen het weer zelf doen. Het is vooral veel ondersteunend werk.

Toen ik er kwam werken, heb ik juist gevraagd of ik zo veel mogelijk verschillende dingen kon doen. Ik heb nog niet meegemaakt dat een cliënt is overleden terwijl ik daar kwam voor de thuiszorg, maar het komt wel voor. Wij hebben een heel protocol mocht iemand de deur niet opendoen. Dan moeten we eerst het kantoor bellen voordat we zelf stappen ondernemen, omdat er de kans is dat iemand is overleden thuis.

Ik vind het leuk om stamboomonderzoek te doen. Daardoor weet ik nu dat er al vijf generaties van mijn stamboom in de gemeente Alphen aan den Rijn wonen. Ik ben bij mezelf begonnen, maar nu doe ik het ook voor anderen. Je gaat eerst in het gemeentearchief kijken en er zijn bepaalde websites waar van alles op staat, dus zo zoek je het beetje bij beetje uit. Dat vogel je dan thuis achter de computer uit.

Ik schrijf ook veel. Ik was heel blij toen mijn eerste gedichtenbundel uitkwam. Ik ben nu bezig met een roman, maar ik heb al drie gedichtenbundels uitgebracht. Het liefst zou ik daar ook geld mee verdienen, maar nu is dat nog niet het geval. Zeker met gedichtenbundels is dat lastig. Mijn roman gaat over een meisje dat zwaar autistisch is. Ze heeft dan een ontmoeting met een vlinder en daar wil ze voor gaan zorgen. Ik vind het heel erg interessant om juist boeken te schrijven met een psychologisch thema.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.