lllegaal feest in Dalfsen eindigt na noodbevel

ANP Producties | Bron: ANP
Dalfsen

Een illegaal feest in Dalfsen (Overijssel) waar enkele honderden mensen op af waren gekomen, is dit weekend beëindigd nadat burgemeester Erica van Lente een noodbevel had afgekondigd voor een deel van het dorp. Op het evenement was ook livemuziek. Er zijn geen aanhoudingen verricht, meldt de gemeente Dalfsen.

Over de voorbereiding van het feest werd volgens de gemeente vrijdag al melding gemaakt op sociale media. De gemeente stelt meermalen contact te hebben gehad met de organisator van het evenement, "om hem ertoe te bewegen dit geen doorgang te laten vinden op grond van de geldende coronamaatregelen". De organisator luisterde volgens de gemeente hier niet naar, waarop zaterdagmiddag een zogenoemde last onder dwangsom werd opgelegd.

Zaterdagavond werden mensen via sociale media opgeroepen naar het Burgemeester van Bruggenplein te komen, aldus de gemeente. Daar, en bij het gemeentehuis, verzamelde zich een grote groep mensen en de bijeenkomst ging gepaard met livemuziek. Daardoor had het geheel het karakter van een evenement, maar evenementen zijn met de huidige coronamaatregelen niet toegestaan, geeft de gemeente aan. Bij het gemeentehuis ging het om enkele honderden bezoekers, die ook alcoholische dranken nuttigden en vuurwerk afstaken.

Wanordelijkheden

In een poging te voorkomen dat meer bezoekers het dorp in zouden komen, stond de politie bij toegangswegen. Ook werden de al aanwezige bezoekers opgeroepen naar huis te gaan. Vanwege "vrees voor wanordelijkheden en gevaar voor de volksgezondheid" gaf de burgemeester rond 23.00 uur een noodbevel af, om bezoekers zonodig gedwongen naar huis te laten keren. Volgens de gemeente vertrokken toen veel bezoekers. Rond middernacht werd de mobiele eenheid ingezet om de laatste mensen te laten vertrekken.

Van Lente laat in een reactie weten dat het duidelijk is dat de rek er uit is in de samenleving. "Corona beperkt ons al heel lang. Dat iedereen snakt naar een feest, kan ik begrijpen. Maar dat betekent nog niet dat ik dat kan toestaan. Zeker niet als er sprake is van een bewuste oproep om een zeer grote groep mensen samen te laten komen."

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.