Zorgen om eilandstaat Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting

ANP Producties | Bron: ANP
Nuku'alofa

Bij de uitbarsting van de onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan en de daaropvolgende tsunami zijn alle telefoon- en internetconnecties met het eiland afgesloten. Het is daarom onduidelijk wat de schade in Tonga precies is en of er slachtoffers zijn gevallen onder de 105.000 bewoners van het eiland. Op sociale media is te zien hoe golven van 1,2 meter steden op het eiland overspoelen.

De Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern zei zondag dat de beelden van de uitbarsting "enorm zorgwekkend" waren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland zoekt contact met de eilandstaat over hoe het de mensen in Tonga kan helpen.

In Japan moesten zo'n 230.000 mensen evacueren vanwege het tsunami-risico. In kustgebieden in het land werden golven van meer dan een meter gerapporteerd. De meeste staten aan de Amerikaanse westkust hebben inmiddels hun tsunami-waarschuwingen aangetrokken. Alleen in delen van Californië worden mensen nog geadviseerd niet naar kustgebieden te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.