Schaatsster Melissa Wijfje mag als reserve mee naar de Olympische Spelen

Melissa Wijfje.

Melissa Wijfje.© Foto ANP

Van onze verslaggevers
Ter Aar

Melissa Wijfje behoort tot de vier schaatsers die door de KNSB zijn aangewezen als reserves voor de Olympische Spelen. De 26-jarige Wijfje reist samen met Merel Conijn, Dai Dai N’Tab en Beau Snellink met de Nederlandse olympische ploeg af naar Peking, maar moet dan afwachten of ze ook daadwerkelijk in actie komt.

De schaatsster uit Ter Aar beleefde een frustrerend olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen eind december. Op haar favoriete 1.500 meter reed ze een prima tijd van 1.54,01, maar uitgerekend haar teamgenote bij Zaanlander Marijke Groenewoud was twee honderdsten van een seconde sneller en die plaatste zich daarmee achter Antoinette de Jong en Ireen Wüst voor de Spelen.

Bij Wijfje overheerste een dubbel gevoel. ,,Ik ga natuurlijk liever niet in deze rol naar mijn eerste Olympische Spelen. Toch is de keuze om te gaan niet zo moeilijk, als je dit aanbod krijgt. Alles is beter dan het thuis vanaf de bank te volgen. Je krijgt altijd iets mee van het toernooi. Hoe groots het is, zoals velen zeggen. En misschien komt de kans er om te starten.’’

Heel voorzichtig

Voor Wijfje afreist naar China, doet ze eerst nog mee aan het Nederlands kampioenschap allround. ,,Ik blijf aldoor heel voorzichtig. Corona wil je nu niet meer oplopen. Mocht een collega-schaatser in Peking besmet raken, ben ik klaar om in actie te komen. Als dat niet het geval is, ga ik vooral veel genieten en hoop ik nog wat te leren.’’

De KNSB liet kort na het OKT al weten dat het reserves achter de hand wil hebben, voor het geval er deelnemers vanwege coronaperikelen of een blessure niet in actie kunnen komen. „Wij willen in deze ingewikkelde tijden optimaal voorbereid zijn om adequaat te kunnen inspelen op eventuele tegenslag binnen de selectie”, zegt technisch directeur Remy de Wit. „Als om wat voor reden ook een van onze achttien schaatsers moet afhaken, moeten we de beste denkbare vervanger klaar hebben staan.”

Wijfje, Conijn, N’tab en Snellink vliegen op 26 januari naar China. Tot de eerste zogeheten technische meeting op de Winterspelen (op 4 februari voor de mannen en op de 5 februari voor de vrouwen) mag de KNSB iemand uit de olympische equipe van negen mannen en negen vrouwen vervangen door een reserve. Daarna is dat niet meer mogelijk en moet een eventueel blessure- of coronageval binnen die equipe worden opgevangen.

De reserves mogen trainen op de olympische baan in Peking en zijn volgens De Wit ’min of meer’ onderdeel van de olympische ploeg. De reserves verblijven niet in het olympisch dorp, maar in een hotel in de Chinese hoofdstad. Ook als de reserves niet nodig blijken te zijn, mogen ze gedurende de Spelen wel blijven. De KNSB laat de schaatsers daar vrij in.

N’tab eindigde vorige maand op het OKT als tweede op de 500 meter, achter de verrassende winnaar Merijn Scheperkamp. Hoewel de sprinter in de door de KNSB opgestelde selectievolgorde boven Sven Kramer (5.000 meter) stond, kreeg Kramer toch de voorkeur omdat hij ook op de ploegachtervolging nodig is. De 20-jarige Conijn verpulverde haar persoonlijke records op de 3.000 en 5.000 meter en op beide afstanden slaagde ze er net niet in zich te plaatsen. Op de drie kilometer was het verschil met Carlijn Achtereekte één honderdste van een seconde, op de vijf eindigde ze een tiende van een seconde achter Sanne in ’t Hof.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.