Bestuur postzegelclub huivert voor insturen van kopie paspoort

Ed Brouwer

De overheid waarschuwt er terecht voor heel voorzichtig te zijn met kopietjes afgeven van je paspoort of identiteitsbewijs. Wees je bewust van het risico van identiteitsfraude, wordt ons steeds ingepeperd.

Terecht daarom dat de Filatelistenvereniging West-Friesland huivert als de Kamer van Koophandel kopieën verlangt van de paspoorten van alle bestuursleden. En onaardig dreigt dat hun bankrekening kan worden geblokkeerd als ze weigeren.

,,Wij vinden het een twijfelachtige zaak”, mailt bestuurslid Joop Brak. Hij bevindt zich in goed gezelschap, horen we van de Kvk-voorlichter. Er worden veel kritische vragen gesteld over de kopietjes die nodig zijn voor de UBO-registratie. Dat is een door de overheid bevolen register (op z’n Engels Ultimate Beneficial Owner) waarin de uiteindelijke belanghebbenden bij een organisatie geregistreerd moeten worden. Dat register moet fraude tegengaan. Er is begrip voor alle huiver, maar het is een wettelijke plicht waaraan niet is te ontkomen. Wel mag de foto onherkenbaar worden gemaakt. Inschrijven kan tot 27 maart. Meer uitleg op bit.ly/ombubo.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.