Blinken: Rusland riskeert spanning Koude Oorlog terug te brengen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwt dat Rusland riskeert de verdeeldheid uit de Koude Oorlog terug te brengen. Dat zou Moskou doen door Oekraïne te bedreigen. Blinken deed zijn uitspraken donderdag in een toespraak in Berlijn bij ministersoverleg met collega's. Vrijdag spreekt hij met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in Genève.

Blinken herhaalde ook het Amerikaanse standpunt dat Rusland het principe schendt dat naties hun eigen beslissingen kunnen nemen. Rusland eist immers dat Oekraïne niet toetreedt tot de NAVO. "Als Rusland die principes ongestraft schendt, zou dat ons allemaal terugvoeren naar een veel gevaarlijker en onstabieler tijd, toen dit continent en deze stad (Berlijn) in tweeën werden verdeeld", zei hij. "Toen de dreiging van oorlog boven ieders hoofd hing."

De Amerikaanse buitenlandminister noemde de spanningen tussen Oekraïne en Rusland "groter dan een conflict tussen twee landen" en "groter dan een botsing tussen Rusland en de NAVO". "Het is een crisis met wereldwijde gevolgen. En het vereist wereldwijde aandacht en actie."

In Berlijn besprak Blinken de situatie omtrent Oekraïne met zijn collega's uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Daarbij kwam ook de nucleaire deal met Iran uit 2015 aan de orde. "Een terugkeer naar wederzijdse naleving daarvan is nog altijd mogelijk", concludeerde hij na de gesprekken. "Hoewel de tijd dringt."

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.