Voor Valentijn is Annette de liefde van zijn leven, maar daar denken andere mensen anders over | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Voor Valentijn is Annette de liefde van zijn leven, maar daar denken andere mensen anders over.

Valentijn is 28 en heeft een relatie met Annette. Dat zij 17 jaar ouder is dan hij, vindt hun omgeving lastig te accepteren. „Het gaat niet om anderen, het gaat om ons, maar het is niet leuk als de liefde je niet gegund lijkt.

Annette is geweldig. Ik kan natuurlijk roepen hoe goed ze eruit ziet, maar dat impliceert al snel een toevoeging. ’Voor haar leeftijd’. Dat is wat vrienden tegen me zeiden. ’Ze is wel lekker voor haar leeftijd.’ Blijkbaar betekent ouder worden automatisch dat je minder aantrekkelijk wordt. Ik vind haar prachtig. Punt. Vanaf het eerste moment dat ik haar zag.

Annette en ik kwamen elkaar tegen bij een cursus zakelijk Duits. Voor een oefengesprekje moesten we samenwerken. We hadden lol om onze belabberde uitspraak en probeerden elkaar te corrigeren. Flugzeug klonk bij ons allebei een beetje als vlugzeug. Een soort vliegend varkentje. Daar heb ik haar heel hard mee aan het lachen gekregen. Ze knorde er zelfs een beetje van, waarop ik haar bedankte voor de audiovisuele ondersteuning. Toen was de hilariteit compleet.

Een paar weken lang zagen we elkaar elke dinsdag en vaak kozen we elkaar om samen te werken. Op een avond belde ze. Ik schrok een beetje en was even van mijn stuk. Daar merkte ik aan dat ik haar echt leuk begon te vinden. Ze klonk nasaal. ’Ik ben er morgen niet’, zei ze. ’Griep.’ Annette vroeg of ik misschien aantekeningen wilde maken. Stiekem heb ik ze na die studiedag nog een keer in mijn netste handschrift overgeschreven. Ik wilde nonchalanter overkomen dan ik was.

Na de laatste bijeenkomst stelde een van de cursisten voor om samen te gaan eten. We belandden bij een pizzeria, waar we uitgebreid aten en dronken. Iemand bestelde in één keer een paar flessen Lambrusco en daarmee was de toon gezet. Het werd een klein feestje. Iedereen was uitgelaten. We hadden het certificaat binnen en er was tijd om uitgebreider over andere zaken te praten. Op een gegeven moment was de zaak leeg, op onze tafel na. De eigenaar vond het geen probleem en sleet ons nog een fles Limoncello.

Annette en ik hadden die avond heel veel gepraat en gelachen, toen ze me plotseling aankeek - brede lach, geen enkele verlegenheid - en zei: ’Ik heb zin om je te zoenen, Valentijn’. Ik was een beetje in shock, maar ze stal ter plekke mijn hart. Wat een move. Ik heb haar dus gezoend en ben later met haar mee naar huis gegaan.

Annette en ik waren vrij snel een stel. We werden verschrikkelijk verliefd en wisten dat we samen verder wilden. Ik vertelde het aan vrienden en wilde haar aan mijn ouders voorstellen. Natuurlijk hield ik er rekening mee dat ze iets zouden vinden van haar leeftijd, maar ik ging ervan uit dat dat vanzelf over zou gaan. Ze is leuk, we zijn gelukkig, wie maakt ons wat?

Nou ja, om te beginnen Annette haar zoon. Hij heeft er moeite mee dat ik maar acht jaar ouder ben dan hij. Ondertussen vinden mijn ouders het belachelijk dat ik met iemand ben die al richting hun levensfase gaat. Ze proberen inmiddels normaal te doen, maar meer dan dat zit er niet in. Mijn moeder doet altijd tegen iedereen joviaal, alleen met Annette wisselt ze amper een woord. Mijn vrienden verpakken hun afkeur vooral in stomme grappen. Over rollators en zo, of ze noemen haar mijn sugar mommy. Voor hun is het een grap, maar ik voel daaraan dat ze Annette niet echt accepteren.

We hebben afgesproken ons er zo min mogelijk van aan te trekken. Wij weten dat onze liefde echt en gelijkwaardig is. Zij heeft niet een of andere toyboy aan de haak geslagen en ik geen moederfiguur. Voor de toekomst weten we dat we samen geen gezin zullen stichten en dat vind ik oké. Mogelijk heeft ze op een dag mijn zorg nodig. Dan zal ik haar dat geven. Maar andersom kan dat net zo goed. Wie weet krijg ik morgen een ongeluk en kom in een rolstoel. Dat houdt mensen toch ook niet tegen van elkaar te houden?

Hoe dan ook, Annette is de liefde van mijn leven. Ik kijk uit naar alle jaren die nog voor ons liggen.”

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.