Kamer sluit defensieve militaire steun aan Oekraïne niet uit

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Een meerderheid in de Tweede Kamer sluit defensieve militaire steun aan Oekraïne niet uit. Aan de grens van dat land hebben zich meer dan honderdduizend Russische militairen verzameld. De Amerikanen denken dat Rusland het buurland gaat binnenvallen.

"Als VVD vinden we dat we open moeten staan voor zo'n verzoek" van Oekraïne om defensieve militaire steun, zei Ruben Brekelmans in de Tweede Kamer. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma verklaarde zich in zoiets te kunnen vinden. Agnes Mulder (CDA) houdt de "optie open", maar vindt dat het kabinet die niet direct moet inzetten. De PvdA is "per definitie" niet tegen het leveren van defensieve wapens, zei Kati Piri.

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaan binnenkort naar Oekraïne. De VVD vindt niet dat zij daar met lege handen moeten aankomen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren al wapens aan de regering in Kiev.

Nederland helpt Oekraïne al wel. Gewonde Oekraïense militairen worden hier geholpen met de revalidatie. Het kabinet kijkt of er aanvullende bilaterale steun kan worden gegeven.

De meeste partijen willen harde sancties tegen Rusland als dat land Oekraïne binnenvalt.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.