Tata is de slager die zijn eigen vlees keurt: de fabriek blijkt schokkend veel viezer | Commentaar

Hans van den Berg.

Hans van den Berg.© ANP/Jeroen Jumelet

Rens Koldenhof

Een sympathieke man is het, Hans van den Berg, de grote baas van Tata Steel IJmuiden. Een echte Hoogovensman ook. Hij woont zelf onder de rook van zijn fabriek. Daarom zag hij de verandering ook scherper dan zijn voorgangers.

Tata en de IJmond zijn niet langer twee handen op een buik. Naast de trots is er nu ook het wantrouwen en bezorgdheid. Over de gezondheid van het personeel en de omwonenden. Vooral de kinderen.

Lees ook: Toxicoloog: ’Tata Steel veroorzaakt kanker’

Hoe gevaarlijk is Tata Steel eigenlijk? Van den Berg geeft het zelf toe in interviews: de fabriek moet groener en is veel te laat begonnen met die transitie. En het blinde vertrouwen van de IJmonders, dat het wel goed zal komen met die operatie, is voltooid verleden tijd. ’We liggen niet onder een vergrootglas, maar onder een microscoop’ , schetste Van den Berg zijn positie onlangs aan verslaggevers van NH Nieuws, wijzend op de wob-procedures (onder meer van deze krant) waarin alle documenten richting overheid worden doorgevlooid.

Dat de fabriek inmiddels zoveel aandacht krijgt, is niet voor niets. Genoemde documenten leverden een reeks van opmerkelijke gegevens op over hoe Tata met veiligheid van personeel en woonomgeving placht om te springen. En wanneer een journalist daarbij ook maar een millimeter naast de feiten zat, stond er direct een bataljon voorlichters en juristen klaar om rectificatie te eisen.

Niet onder een vergrootglas, maar onder een microscoop, zou je kunnen zeggen.

In hetzelfde interview stelt Hans van den Berg dat de fabriek volgens eigen metingen al fors aan het verbeteren is. Nu het RIVM de meetlat ook eindelijk eens tevoorschijn heeft gehaald, weten we wat die Tata-data waard zijn. Er zit schokkend veel licht tussen de meetgevens van Tata en die van het RIVM. En vrijwel alle cijfers vallen bij de eigen metingen lager uit dan het Rijksinstituut vaststelde.

De slager kan dus maar beter zijn eigen vlees voortaan niet meer keuren. Daar is uiteindelijk ook Hans van den Berg bij gebaat. Vertrouwen is goed, feiten zijn beter. Het meten met twee maten rond Tata Steel toont aan dat deze taak niet meer aan de fabriek zelf kan worden overgelaten. Laat die klus maar door het RIVM uitvoeren. Dan kan de fabriek de juristen vervangen door ingenieurs en echt haast gaan maken met de broodnodige vergroening.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.