Katwijkse wijk Tranendal krijgt geluidsscherm, sommige tijdelijke bewoners Duinvallei moeten wijken voor extra groen

Een bus op de N206 bij Katwijk met links de Duinvallei en rechts achter het Chinees restaurant de wijk Tranendal.

Een bus op de N206 bij Katwijk met links de Duinvallei en rechts achter het Chinees restaurant de wijk Tranendal.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Katwijk

De Katwijkse wijk Tranendal langs de N206 krijgt wat wethouder Rien Nagtegaal betreft het geluidsscherm waar de bewoners al jarenlang om smeken. Aanleiding daarvoor is de aanleg van een vrijliggende busbaan langs de provinciale weg.

Formeel hoeft de wethouder geen geluidswerende maatregelen te nemen om de naastgelegen wijk. Toch maakt hij daar nu werk van, omdat hij het scherm als onderdeel van het project deels op kosten van de provincie kan aanleggen.

,,Dit is een uitgelezen mogelijkheid om op een financieel haalbare manier echt kwaliteit toe te voegen aan dit gebied rond de N206’’, verklaart Nagtegaal. ,,De geluidsoverlast is al jarenlang een doorn in het oog van de omwonenden.’’

Voor de aanleg van de vrijliggende busbaan offert de gemeente een stukje van de Duinvallei op, het braakliggende terrein tussen nieuwbouwwijk Zanderij en de provinciale weg. Op het overgebleven deel gaat Katwijk, ook als onderdeel van het provinciale project, een park met wandelpaden maken.

Dat betekent slechts nieuws voor een aantal tijdelijke bewoners van de Duinvallei, die de grond huren van de gemeente voor speciale projecten. Zij zullen moeten wijken voor het nieuwe groen. ’De gemeente is samen met de provincie in gesprek met deze partijen’, meldt Katwijk, zonder namen te noemen. ’Voor hen zal een oplossing moeten worden gevonden’.

De gemeenteraad moet Nagtegaal nog wel toestemming geven om in totaal anderhalf miljoen euro uit te geven voor deze verbeteringen langs de N206. Katwijk gaat informatiebijeenkomsten over de plannen organiseren voor bewoners en omwonenden van de Duinvallei en de wijk Tranendal.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.