Alphense politie ziet overlast van lachgas opnieuw toenemen en waarschuwt gebruikers

Een ballon met lachgas.

Een ballon met lachgas.© Archieffoto ANP

Tom Mentink
Alphen aan den Rijn

De overlast van lachgas in de gemeente Alphen aan den Rijn blijft maar toenemen. Dat schrijft de Alphense politie. ’Deze overlast bestaat vooral uit onveilig rijgedrag. Dit resulteert in veel aanrijdingen waarbij de bestuurder dus lachgas had gebruikt tijdens en voor het rijden’.

Afgelopen weekeinde was er opnieuw een incident, waarbij de politie de achtervolging inzette nadat iemand werd betrapt op het gebruik van lachgas achter het stuur. De bestuurder werd na een wilde rit aangehouden, één politiewagen crashte.

De politie Alphen aan den Rijn waarschuwt gebruikers via Facebook. ’Ondanks dat het gebruik van lachgas moeilijk te handhaven is, kan de politie hier wel tegen optreden. Wij kunnen een proces verbaal opmaken en deze opsturen naar het CBR voor een rijvaardigheidsonderzoek. Het vervoer van lachgas boven de twee kilo is ook strafbaar’.

Lachgas zorgt bovendien voor overlast in de buurt, zo laat de politie weten. ’Vaak maken de gastanken veel geluid wanneer er gas in de ballon wordt gelaten. Zeker ’s nachts is dit goed hoorbaar en zorgt voor (geluids)overlast’.

APV

Sinds afgelopen zomer is het op bepaalde locaties al verboden om lachgas te gebruiken. Dertien plekken in Alphen aan den Rijn zijn in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangewezen voor een lachgasverbod, waaronder het gebied rondom de Zegersloot en het stationsgebied. De boete voor het gebruik staat op 140 euro. Wordt lachgas achter het stuur gebruikt, dan riskeert de bestuurder een rijverbod.

De landelijke overheid werkt op dit moment aan wetgeving die het recreatief gebruik van lachgas moet verbieden. De wet zou eigenlijk al in 2021 worden ingevoerd, maar door gebrek aan geld voor handhaving is dat uitgesteld naar 2022.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.