Taru Sirkiä (25) uit Finland bezocht Nederland voor het eerst in 2016: ’Ik was op slag verliefd’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

De Finse Taru Sirkiä geniet van de Nederlandse natuur en bloemenvelden.

De Finse Taru Sirkiä geniet van de Nederlandse natuur en bloemenvelden.© Eigen foto

Tom Mentink

Taru (25): ,,Ik woon nu ruim een jaar bij mijn vriend in Alphen aan den Rijn, op loopafstand van winkelcentrum De Baronie. Ik heb hem leren kennen via een datingapp. Het was aan het begin van de lockdown in 2020 dat we regelmatig berichten naar elkaar verstuurden. Er was nauwelijks iets te doen, iedereen was voorzichtig. De eerste echte date was een picknick in een park in Rotterdam, waar ik destijds woonde en werkte.’’

,,Toen we een relatie kregen, waren we alleen maar heen en weer aan het rijden. Het reizen kostte zo onnodig veel tijd dat ik besloot bij mijn vriend, een geboren en getogen Alphenaar, in te trekken. Alphen bevalt me ontzettend goed. Het is groot genoeg. Niet heel veel expats, maar wel een paar. Daarnaast liggen Den Haag en Leiden, waar ik graag kom, dichtbij. En er is buiten Alphen ook genoeg mooie natuur. Dat is wel anders dan Finland, waar ik vandaan kom. Daar zijn alleen maar meren en bossen.

Ik wilde al jaren in Nederland wonen. Ik was er voor het eerst in 2016 en op slag verliefd. Toen ik 2018 en 2019 in Düsseldorf woonde, bezocht ik regelmatig Nederlandse steden. De Nederlanders zijn zo aardig en gastvrij. En in tegenstelling tot Duitsland spreken ze bijna allemaal Engels, wat voor mij belangrijk is. Ik hou daarnaast van de grachten, molens, bloemen en stroopwafels.

Ik vind het ook leuk om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken, maar ik was wel echt toe aan een plek waar ik me voor langere tijd kon vestigen. Ik heb namelijk ook nog een half jaar in Texas gewoond voor mijn studie. De keuze is uiteindelijk op Nederland gevallen. Begin 2020, voor het begin van de coronacrisis, ben ik verhuisd. Of ik ooit naar een ander land wil? Dat weet ik niet. Voorlopig zit ik hier goed. Ik heb een baan in Hoofddorp in de marketing. Niet zo ver weg dus. We werken onder meer met elektronicawinkels op Schiphol.

Favoriete plek

Mijn favoriete plek in Alphen is de Zegerplas. Daar sport ik af en toe. Verder dans ik graag. Het liefst salsa. Ik heb het van huis uit meegekregen. Mijn ouders dansen nog steeds traditioneel op Finse muziek. Ik kom zelf trouwens nog regelmatig in Finland om vrienden en familie te bezoeken. Ik was daar onlangs nog twee weken. Gelukkig was daar wel meer open dan in Nederland, al moesten de restaurants ook al om zes uur ’s avonds dicht.

Finland is een mooi land, maar ik wil er niet wonen. Dat heeft vooral te maken met het weer. Het is zes à zeven maanden per jaar winter en vaak lang donker. In Nederland kan het regelmatig slecht weer zijn, maar in Finland is het nog erger.’’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.