Schaatser Snel voert klassement NK sprint aan, val N’tab

© ANP / Vincent Jannink

ANP
Heerenveen

Leidenaar Tijmen Snel heeft halverwege de NK sprint in Heerenveen de leiding. De schaatser van Jumbo-Visma was met 1.08,51 de snelste op de 1000 meter en voert het klassement aan voor Lennart Velema en Janno Botman.

Dai Dai N’tab ging in de laatste rit van de 1000 meter onderuit en nam Gijs Esders mee in zijn val, die hard op het ijs terechtkwam. Daarmee is de 27-jarige schaatser van Jumbo-Visma, die eerder op de middag de 500 meter had gewonnen in 34,90 seconden, uitgeschakeld voor het klassement. Hij kan zich ook niet meer plaatsen voor de WK sprint.

Kjeld Nuis staakte eerder zijn race op de 500 meter. De tweevoudig olympisch kampioen liep bij een misslag bij de start een liesblessure op en reed zijn rit niet uit. Nuis gaf een uur later aan dat de blessure meeviel, maar ging niet meer van start op de 1000 meter.

Snel was veel sneller op de 1000 meter dan Wesly Dijs die met 1.09,25 tweede werd op de 1000 meter. Velema werd met 1.09,43 derde. Op de tweede 500 meter heeft Snel zondag 0,55 seconden voorsprong op Velema. Botman, die twee keer als vierde eindigde, moet 0,58 goedmaken op Snel.

Snel was vooral tevreden over zijn 1000 meter. „Het is jammer dan Dai Dai valt in de laatste rit en Gijs meeneemt, maar mijn 1000 meter was weinig op aan te merken”, zei hij. „Ik heb nu een mooie voorsprong en ga er alles aan doen om die marge vast te houden.”

De schaatser hoopt zich met de nationale sprinttitel nog te plaatsen voor de WK sprint. „Ik ga natuurlijk niet naar de Spelen en dan is dat het enige doel dat nog overblijft. Dus daar wil ik wel voor vechten”, zei Snel. Op het olympisch kwalificatietoernooi eindigde de schaatser als derde op de 1500 meter, waarmee hij in aanmerking kwam voor een startbewijs voor Beijing. De selectiecommissie van de KNSB besloot echter Marcel Bosker aan te wijzen voor die startplek, omdat die ook in actie komt op de ploegachtervolging.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.