Teylingen houdt flink geld over aan lening aan Alliander

De opmars van zonneweides betekent dat het stroomnet moet worden uitgebreid.

De opmars van zonneweides betekent dat het stroomnet moet worden uitgebreid.© foto alliander

Sjaak Smakman
Teylingen

De lening van ruim vier miljoen die Teylingen aan netbeheerder Alliander verstrekt levert de gemeente per saldo een kleine 60 mille per jaar op. Alliander betaalt flink meer rente dan wat de gemeente kwijt is aan de lening.

Onder meer door de opmars van zonnepanelen en windmolens, maar ook door de groei van het stroomverbruik komen er steeds groter knelpunten in het netwerk. In delen van Noord-Holland kunnen nieuwe grootverbruikers zoals supermarkten en scholen geen aansluiting meer krijgen omdat het net het daar niet meer aan kan. Om ook de verdere energietransitie te kunnen bijbenen gaat Alliander de komende jaren miljarden investeren. Afgelopen jaar deed het bedrijf een beroep op de 76 gemeenten en de provincies die aandeelhouder zijn om 600 miljoen te lenen. Daarmee kan het een zogeheten A-rating voor kredietwaardigheid behouden en dat betekent dat over andere leningen minder rente hoeft te worden betaald.

Van de 76 gemeenten komen er uiteindelijk 70 over de brug, waarmee het bedrijf op drie miljoen na het hele bedrag binnen haalt. Het ontbrekende bedrag leent Alliander bij gemeenten die hebben aangegeven nog wel iets meer te willen lenen dan wat het bedrijf heeft gevraagd.

Teylingen leent Alliander 3,5 miljoen en dat is voor de gemeente financieel een goede deal: Alliander betaalt iets meer dan twee procent rente aan de gemeente, die dat bedrag leent voor iets minder dan een half procent. Dat betekent ruim 72 mille aan inkomsten, terwijl de lening de gemeente zelf maar ruim 15 mille kost. Per saldo levert dat de gemeente ruim 57 mille per jaar aan extra inkomsten op.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.