Biotechbedrijf Leyden Labs wil neusspray tegen ’alle varianten van het griepvirus’ met steun van 125 miljoen euro van Google

CEO Koenraad Wiedhaup van Leyden Labs.

CEO Koenraad Wiedhaup van Leyden Labs.© Publiciteitsfoto

Martijn de Meulder
Leiden

Het Leids-Amsterdamse biotechbedrijf Leyden Labs heeft een investering van 125 miljoen euro binnengehaald bij onder meer het investeringsbedrijf van Google en het Japanse Softbank. Daarmee gaat het onder andere met Janssen Pharmaceuticals een neusspray ontwikkelen tegen ’alle varianten van het griepvirus’.

Leyden Labs is opgericht toen in juni 2020 de coronapandemie nog jong was „We liepen al met het idee rond, maar de snelle opkomst van corona was voor ons reden om het bedrijf op dat moment te starten en vaart te maken”, vertelt Koenraad Wiedhaup, CEO van het bedrijf. „Wij ontwikkelen een neusspray tegen luchtwegvirussen, zoals de griep en natuurlijk corona. Daarmee kunnen we virussen tegenhouden op de plaats waar deze het lichaam binnenkomen: in de neus- en keelholte. De neusspray zorgt voor een vorm van immuniteit in de slijmvliezen die onmiddellijk bescherming kan bieden tegen vrijwel al dit soort virussen. We willen niet beschermen tegen één variant maar tegen hele virusfamilies.”

Dat idee sloeg blijkbaar aan bij investeerders. Amper een jaar geleden haalde Leyden Labs al 40 miljoen euro op om zijn neussprays te ontwikkelen, het geld kwam van drie Amerikaanse biotech-durfkapitalisten en GV, voorheen Google ventures.

Softbank

Dankzij de voortdurende coronagolf heeft het bedrijf het maatschappelijke tij mee. Voor de bestaande investeerders en het roemruchte Japanse Softbank reden genoeg om er nu 125 miljoen euro aan toe te voegen. „Ze investeren in onze technologie, de goede vooruitzichten en natuurlijk het team”, stelt Wiedhaup. Dat laatste verklaart ook wel een beetje hoe het bedrijf zo snel zo veel geld wist op te halen. De oprichters van het bedrijf vormen een deels Leids onderonsje, met bestuurders als Crucell-oprichters Ronald Brus en Jaap Goudsmit. En Dinko Valerio - ook Crucell - en Onno van de Stolpe van Galapagos in de raad van commissarissen.

Leyden Labs is gevestigd in Amsterdam-Zuidoost. Een laboratorium van het bedrijf bevindt zich in het Biopartner 3-gebouw op het Bio Science Park. Dankzij de nieuwe investering wil het bedrijf snel uitbreiden. Wiedhaup: „We hebben van Janssen Pharmaceuticals een licentie genomen op het zogeheten CR9114 antilichaam. Waarbij CR staat voor Crucell, daar hebben meerdere van onze oprichters vroeger nog mee gewerkt. Dit antilichaam kunnen we nu in onze neusspray toepassen.”

Wanneer de neusspray op de markt komt, is onduidelijk. Wiedhaup wil er niets over zeggen. Maar de spray moet nog door de klinische studiefase, dus een termijn van jaren is aannemelijk. Wiedhaup verwacht dat het nu veertigkoppige bedrijf door de investering de komende jaren ondermeer met laboratoria kan gaan uitbreiden op het Leiden Bio Science Park.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.