Kersvers Nederlands sprintkampioen Tijmen Snel verlengt contract bij zijn ploeg tot 2024

Tijmen Snel.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Leiden

Tijmen Snel blijft de komende jaren schaatsen voor Jumbo-Visma. De kersvers Nederlands kampioen sprint heeft zijn handtekening gezet onder een contract dat hem tot en met 2024 aan de ploeg van coach Jac Orie verbindt.

„Ik heb hier de afgelopen drie jaar een supermooie groei doorgemaakt en dat wil ik graag doorzetten. Vandaar dat ik met alle plezier nog twee jaar bij deze ploeg blijf schaatsen”, aldus Snel. Volgens de 24-jarige Leidenaar was verlengen de enige logische optie. „Ik heb het erg naar mijn zin en de samenwerking met de mensen in het team is top. We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is beter worden en zo hard mogelijk schaatsen.”

Dat Snel, bezig aan zijn eerste seizoen bij de hoofdmacht, een grote stap heeft gemaakt, schrijft hij mede op het conto van zijn coach Orie. „Jac heeft zoveel ervaring en data waar hij op kan bouwen, je ziet dat dat zich uitbetaalt”, aldus Snel, die het een kwaliteit vindt dat iedereen op het juiste moment in vorm is. „Dat is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het schaatsen en één van de redenen dat ik hier zit en wil blijven.”

De coach is blij dat Snel zich twee jaar langer aan de ploeg heeft verbonden. „Tijmen is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde en dient zich nu aan bij de top. Ik vind het heel mooi dat hij zich vanuit het Development Team op een lineaire manier doorontwikkelt”, aldus Orie, die Snel een ’fysiologisch talent’ noemt.

„Qua snelheid, kracht en uithoudingsvermogen beschikt hij over een heel hoog niveau. We hebben er de laatste maanden hard aan gewerkt om dat ook over te brengen op het ijs en je ziet dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen.” Volgens Orie zit er zowel op de 500, 1.000 als 1.500 meter nog veel rek in. „Die lijn is hartstikke steil, hij kan op alle drie de afstanden nog stappen maken.”

Doorbraak

Met een derde plek op de 1.500 meter tijdens het OKT, de Europese titel op de teamsprint en de Nederlandse titel op het NK sprint beleefde Snel zijn doorbraak dit seizoen. „Je voelt dat er wat extra’s van je verwacht wordt, dus dan is het fijn als je resultaten haalt en laat zien dat je er thuishoort.”

De Leise schaatser komt dit seizoen nog in actie op het WK sprint in Hamar en kijkt met een meer dan tevreden gevoel terug op het eerste deel van het seizoen. „Ik denk dat ik zowel op technisch als mentaal vlak de goede weg in ben geslagen en ik rijd een stuk constanter dan de vorige seizoenen. Toch denk ik dat er op alle vlakken nog winst te behalen valt”, aldus Snel, die de focus houdt op de 1.000 en 1.500 meter. „De 500 meter loopt ook goed, dus die doe ik er bij.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.