Ali B legt werk neer gedurende onderzoek misstanden The Voice of Holland

© ANP

ANP
Almere

Ali B legt al zijn werkzaamheden neer gedurende het onderzoek naar de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland. Op Instagram staat een verklaring van zijn management, waarin staat dat hij al zijn werkzaamheden als artiest, ondernemer en partner binnen SPEC voorlopig neerlegt. Het onderzoek gaat nog maanden duren, meldt advocatenkantoor Van Doorne, dat het onderzoek uitvoert.

„De uitzending van BOOS van afgelopen donderdag heeft veel impact gehad, ook op ons”, is te lezen in de verklaring. „De aflevering heeft ook veel impact op Ali en zijn gezin. Dat hij op basis van de beschuldigingen publiekelijk al wordt veroordeeld valt hem zwaar. Dit heeft Ali doen besluiten om zijn activiteiten als artiest, ondernemer en partner binnen SPEC voorlopig stil te leggen in afwachting van wat het Openbaar Ministerie zal besluiten omtrent de twee aangiftes die tegen hem gedaan zijn.”

Ali B zegt zich de komende tijd te focussen op zijn gezin en voorlopig verder geen commentaar te geven.

SPEC schrijft ook dat „onze gedachten zijn bij iedereen die ooit te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag.” „Wij moedigen iedereen aan om over dit onderwerp in gesprek te gaan zodat dit kan bijdragen aan een industrie waar iedereen veilig en zonder angst kan werken.”

Het onlineprogramma BOOS kwam donderdag met het nieuws over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma naar buiten. Tegen de zangcoach van The Voice of Holland zijn twee aangiftes gedaan, een naar verluidt door een oud-deelnemer. Een van de aangiftes is voor verkrachting, zo vertelde de aanklaagster aan programmamaker Tim Hofman. RTL legde de samenwerking met Ali B gedurende het onderzoek naar de aantijgingen stil. Ook over bandleider Jeroen Rietbergen, coach Marco Borsato en een regisseur deden meerdere vrouwen hun verhaal.

Gevraagd

Advocatenkantoor Van Doorne is door producent ITV gevraagd een onafhankelijk onderzoek te doen nadat duidelijk was geworden dat het BNNVARA-programma BOOS aandacht zou besteden aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

„We verwachten dat in het kader van het onderzoek veel interviews zullen worden afgenomen van voormalige deelnemers en van mensen die de afgelopen zeven jaar aan The Voice hebben meegewerkt”, schrijft ITV woensdag in een verklaring.

Er zijn al gesprekken gevoerd met mensen die zich hebben gemeld met verhalen over ongepast gedrag bij The Voice of Holland, The Voice Kids en The Voice Senior. Het advocatenkantoor, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie doen onafhankelijk van elkaar onderzoek maar er is wel geregeld overleg, stelt ITV. „ITV steunt het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast is ITV van mening dat het bredere externe onderzoek van Van Doorne ook moet worden uitgevoerd naar gedragingen in de shows rond The Voice of Holland die misschien niet strafbaar zijn in strafrechtelijke zin, maar niettemin ongepast gedrag zijn.”

Van Doorne roept nogmaals slachtoffers en getuigen op zich bij hen te melden, en raadt hen in het geval van een zedendelict „direct aangifte te doen bij de politie.”

60 meldingen

Sinds de BOOS-aflevering over The Voice of Holland van afgelopen donderdag, zijn er bij het meldpunt Mores voor de culturele en creatieve sector van grensoverschrijdend gedrag zestig meldingen gekomen. De helft van deze meldingen „kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek”, zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).

Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht, vertelt Uslu na haar gesprek met mediabazen over omgangsnormen binnen de sector. Aanleiding voor het gesprek met Talpa-baas John de Mol, maar ook de voorzitter van de NPO en de directeur van RTL, waren de onthullingen over het wangedrag bij The Voice.

Uslu bepleit nu een „gezamenlijke aanpak” tegen grensoverschrijdend gedrag en seksueel gemeld in de mediawereld. Ze wil daarom vaker om tafel met „omroepen, producenten, mediabedrijven maar ook experts op het gebied van seksueel geweld, gedrag en sociale veiligheid, psychologen. Maar ook het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur.” Het gesprek over normen binnen de mediasector wil zij „initiëren, aanjagen en soms uitdagen.”

Uslu reageerde vorige week fel op de uitzending van BOOS. De verhalen van slachtoffers maakten haar „misselijk”, vertelde ze. De bewindsvrouw was ook kritisch op het optreden van De Mol. Of ze hem daar streng op aangesproken had, wil Uslu niet zeggen. Ze heeft het vooral gehad „over hoe het met het bedrijf en de medewerkers gaat en wat er gedaan wordt.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.