Leeftijdsonderscheid maken bij een geldlening is niet meteen discriminatie

Ed Brouwer

Ongunstigere regels voor oudere geldleners, mag je dat leeftijdsdiscriminatie noemen?

Dick Boltjes heeft al jaren een doorlopend krediet met een maximum van 10.000 euro en overlijdensrisico lopen bij Freo, de specialist in online lenen. Opeens verlaagt deze het maximum leenbedrag tot 8000 euro. ,,Omdat mijn vrouw en ik ouder worden werd als reden opgegeven en het was wel de bedoeling dat we het op tijd zouden afbetalen. Mag dat zomaar? Dat is toch leeftijdsdiscriminatie?

Ja en nee. Ja, want puur op grond van leeftijd behandelt Freo de ene klant kennelijk anders dan de andere. En nee, hier is geen sprake van verboden onderscheid op grond van leeftijd. Het overkomt meer mensen als Dick Boltjes en geeft soms reden tot ergernis.

Het financiële klachteninstituut Kifid krijgt er vaker klachten over, maar kan er formeel niets mee. ,,Het wettelijk verbod is namelijk beperkt tot leeftijdsdiscriminatie bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs en strekt zich niet uit tot leeftijdsdiscriminatie bij het aanbod van goederen en diensten.”

Het beleid van Freo en dat van andere financiële instellingen is op dit punt dus niet onwettig, het mag gewoon. Zeker als het bedoeld is om hoge schulden op hoge leeftijd of een last voor erfgenamen te voorkomen, vindt Kifid die aanpak redelijk en billijk.

Lees de jongste Kifid-uitspraak hierover op

https://bit.ly/ombleeft

Meer nieuws uit Ombudsteam

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.