Leids Cabaret Festival gooit het over een andere boeg dit jaar: deelnemers eerst op tournee en daarna finale

De laatste winnaar was Lisa Ostermann.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Het Leids Cabaret Festival gooit dit jaar noodgedwongen het roer om. Eerst gaan de deelnemers op tournee en pas daarna is de finale.

,,Maar we zijn al superblij dat het festival dit jaar wel kan doorgaan’’, zegt Marlijn Kok namens de organisatie. Vanwege de coronapandemie moest het festival vorig jaar een editie overslaan. Na de versoepelingen van afgelopen woensdag staan de seinen nu op groen voor het jaarlijks terugkerende festival.

Uit de ingezonden video’s zijn veertien deelnemers geselecteerd. Zij mogen op zondag 6 en zondag 13 februari auditie doen in galerie-café Leidse Lente. Vanwege de nog geldende coronabeperkingen is het aantal bezoekers gelimiteerd. Cabaretier Martijn Kardol praat de twee auditiemiddagen aan elkaar. Publiek is vanaf 13.00 uur welkom en de toegang is gratis.

Uit de auditanten worden drie tot vijf kandidaten gekozen, die tussen 4 maart en 31 mei op tournee gaan langs een aantal Nederlandse theaters. Normaal gesproken is deze finalistentour na de finale in de Leidse Schouwburg, maar nu wordt de volgorde dus omgedraaid.

,,Deze wijziging heeft ook zijn voordelen’’, constateert organisator Marlijn Kok. ,,De deelnemers doen tijdens al die speelbeurten veel ervaring op en komen goed beslagen ten ijs bij de halve finale en de finale.’’

Die staan op respectievelijk vrijdag 3 en zaterdag 4 juni gepland in de Leidse Schouwburg. De voorrondes op maandag en dinsdag zijn geschrapt. Normaal gesproken begint de festivalweek met acht kandidaten. Na een afvalrace wordt dat aantal teruggebracht tot vijf voor de halve finale en drie in de finale. Vervolgens kiest een vakjury de winnaar. De bezoekers mogen een publiekswinnaar aanwijzen en er is een studentenprijs. De vorige editie van het Leids Cabaret Festival in 2020 werd op alle fronten gewonnen door Lisa Ostermann.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.