GroenLinks-wethouder kan niet leven met woningbouwplannen voor Gnephoek, college Alphen struikelt vlak voor de finish

GroenLinks-wethouder Erik van Zuylen gooide vannacht de handdoek in de ring.© Archieffoto Taco van der Eb

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

GroenLinks is vannacht uit het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn gestapt nadat een ruime meerderheid van de raad woningbouw in de polder Gnephoek hoog op de agenda had gezet.

Woningbouw in de noordwesthoek van Alphen is al jaren een splijtzwam in de Alphense politiek. Daarom was vier jaar geleden bij de vorming van het college van de plaatselijke partij Nieuw Elan, het CDA en GroenLinks afgesproken dat er in deze periode alleen in het meest noordelijke deel van de polder gebouwd mocht worden.

25.000 woningen

Bij de behandeling van de gemeentelijke woonvisie en omgevingsvisie werden de partijen door een voorstel vanuit de VVD echter gedwongen om kleur te bekennen. De VVD wil samen met een ruime raadsmeerderheid de Gnephoek aanwijzen als de grote nieuwbouwlocatie voor de komende decennia. Ook bouwwethouder Gerard van As (Nieuw Elan) is daar een verklaard voorstander van. Hij liet vorig jaar nog weten dat hij in de polder ruimte ziet voor misschien wel 25.000 woningen.

Zonder de steun van GroenLinks kan het Alphense college nog slechts rekenen op 15 van de 39 raadsleden. Tot de verkiezingen worden de taken van GroenLinks-wethouder Erik van Zuylen verdeeld over de overgebleven vier wethouders.

Lees verder: Alphens college valt over woningbouw in Gnephoek

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.