Pieter Krol (ChristenUnie) Leids Raadslid van het Jaar

D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen overhandigt de beker aan Pieter Krol

D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen overhandigt de beker aan Pieter Krol© Foto Emile van Aelst

Loman Leefmans
Leiden

Pieter Krol mag zich de komende twaalf maanden Leids Raadslid van het Jaar noemen. De zevenkoppige jury was unaniem in haar keuze voor de voorman van de ChristenUnie en bracht de bijbehorende prijs aan huis in de Merenwijk.

De verkiezing is een initiatief van D66 en de uitreiking valt altijd samen met de nieuwjaarsreceptie van de Leidse democraten. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd het een digitale viering, in plaats van een feest in Koetshuis de Burcht.

Om de winnaar toch fysiek een beetje in het zonnetje te zetten, besloot de jury vorig jaar om de prijs en de bloemen aan de deur uit te reiken, als verrassing. Dat was toen bij Suzanne van der Jagt van de PvdA en dit keer werd dus bij Krol aangebeld. Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66 reikte de prijs uit.

Antje Jordan en IJsbrand Olthof, beiden eveneens van D66, waren de andere twee genomineerden. Een zogeheten ’effie’, als aanmoedigingsprijs voor aanstormend Leids politiek talent, ging naar Maaike van Vliet van de VVD. Zij bleek niet thuis, in de wijk Groenoord, maar kon in een horecagelegenheid in de buurt worden getraceerd waarna zij alsnog haar trofee overhandigd kreeg.

Krol wordt vooral geprezen als het financiële geweten van de raad, en hij komt ook nadrukkelijk op voor de onderkant van de samenleving. Van hem is het citaat: ’In Leiden gaat het vooral goed voor banken, babyboomers en beleggers’.

En hét politieke onderwerp van het afgelopen jaar - het referendum over het Roomburgerpark – werd enkele maanden geleden het krachtigst samengevat door raadslid Krol. ’Dat de raad jarenlang geen keuzes durfde te maken over het park, bang voor reacties, is lelijke lafhartige politiek.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.