VVD offert principes op voor Wilders | column

Chris Aalberts

Hoogstwaarschijnlijk heeft u nog nooit van een ’themanetwerk’ gehoord en dat is helemaal niet gek.

Een themanetwerk is een clubje VVD-leden dat informeel over een bepaald onderwerp praat. In zaaltjes of via Zoom. Ze produceren meningen en daar kan de partij zijn voordeel mee doen. Cynisme ligt op de loer: zo’n netwerk heeft in potentie weinig zin. Waarom zou de partij naar deze clubjes luisteren? De schrijvers van het verkiezingsprogramma kunnen deze netwerken rustig negeren en dat kunnen gekozen politici al helemaal, want die stemmen zonder last.

Vreemd dus dat Nederland al een week praat over zo’n informeel clubje VVD-leden, die in dit geval bijeenkomen om te praten over justitie en veiligheid. Een voorzitter ervan - Soumaya Sahla - was ooit onderdeel van de Hofstadgroep. Ze zat in de gevangenis, kwam eruit, ging politicologie studeren, werd lid van de VVD, werkte jarenlang aan deradicaliseringsprogramma’s, raakte bevriend met Frits Bolkestein en sprak bij chanoeka-bijeenkomsten.

Een buitenstaander zou zeggen: er is hoop. Jaren geleden maakten we ons druk over moslimextremisme en was de Hofstadgroep het bewijs dat radicalisering ook hier op de loer lag. Hoe anders is dat nu een van de veroordeelde Hofstadgroep-leden een keurige VVD-dame in mantelpak is geworden die in haar vrije tijd vergaderingen voorzit over terrorisme en radicalisering. Het laat zien dat mensen terug kunnen keren op hun schreden en dat ze de juiste weg weten te hervinden.

Dat wil Geert Wilders dus niet, want hij maakt de VVD graag verdacht omdat Sahla voorzitter van dit netwerk was. Rare suggestie: zo’n voorzitterschap is een taak waar veel leden de kwaliteiten voor ontberen, die in de partij slechts een klein beetje extra zichtbaarheid geeft, geen baan is, geen toegangspas tot de Tweede Kamer oplevert en de kans op een Kamerlidmaatschap maar nauwelijks vergroot. Er is zelfs nog een extra reden om je schouders over deze kwestie op te halen: bekenden van Sahla kenden haar geschiedenis allang en weten al tijden dat ze die achter zich heeft gelaten.

Toch een overwinning voor Wilders: Sahla heeft haar vrijwilligersbaantje opgezegd. Ze had publiekelijk spijt moeten betuigen over haar verleden, zegt de VVD nu. Sahla is het daarmee eens. Het voelde voor de VVD ’ongemakkelijk’ dat ze voorzitter was. Maar waarom dan? Niemand kan het vertellen: tot vorige week was werkelijk niemand geïnteresseerd in de persoonlijke geschiedenis van de voorzitter van een onbekend VVD-netwerkje. Alleen Geert Wilders omdat hij zo moslims in het verdachtenbankje kan zetten.

De VVD doet precies wat Wilders wil en daar mogen best wat principes voor geofferd worden. Dat je na je gevangenisstraf recht hebt op een nieuw begin bijvoorbeeld. D66 verwelkomt alle kiezers die wél principes hebben met een brede grijns.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.