Afra van Ruiten pleit voor meer biodiversiteit in Alphen: ’Mensen worden gelukkiger van groen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Afra van Ruiten: ,,Doe jezelf een plezier, en geniet van de bloemetjes, de vogeltjes en de plantjes.’’© Foto Yvonne Körver

Ruud Sep

Afra van Ruiten: ,,Eigenlijk ben ik opgeleid als industrieel ontwerper. Maar als kind was ik al met plantjes bezig. Daarom ben ik uiteindelijk tuinontwerper geworden en ben ik ook in mijn vrij tijd veel met natuur bezig.’’

,,Ik ben nu bezig bij een nieuwbouwproject in Kerk en Zanen. Daar komen allemaal nieuwe bewoners die ik samen met de gemeente en de projectontwikkelaar mag stimuleren om meer groen in hun tuin te gebruiken. Ik ga dus vertellen wat ze in hun tijd kunnen doen en waarom het zo goed is om een groene tuin te hebben.

Een tuin die helemaal vol ligt met stoeptegels is heel slecht voor de natuur en voor jezelf. Bomen in je tuin zorgen voor zuurstof, vocht en schaduw. Als het heel heet is, kan het onder een boom wel tot tien graden koeler zijn. En omdat we steeds hetere zomers krijgen door de klimaatverandering, is dat wel fijn.

We krijgen ook steeds fellere buien waarbij in één keer alles onderloopt omdat het riool het niet aan kan. Als het water dan gewoon in de grond kan zakken, loopt de boel niet onder en hou je het water vast voor drogere periodes.

Mensen worden ook gelukkiger van een groene omgeving. Ik heb er zelf geen onderzoek naar gedaan, maar uit allerlei studies blijkt dat het goed is om veel met de grond en met de natuur bezig te zijn. Dus doe jezelf een plezier, en geniet van de bloemetjes, de vogeltjes en de plantjes.

Naast mijn werk ben ik als vrijwilliger actief in de kruidentuin aan de Doornenburg en bij VLD, het vrijwillig landschapsbeheer van IVN. Dat betekent dat ik geregeld help met bijvoorbeeld het knotten van bomen.

Verder ben ik al een tijd bezig om te proberen bij mij in de straat - ik woon aan de Assumburg - nieuwe bomen te krijgen die wel bijdragen aan de biodiversiteit. Ik heb daar al een paar brieven over geschreven aan de wethouder. De hele straat gaat eruit, de oude beplanting wordt omgezaagd en weggehaald en alles wordt nieuw. De bedoeling van de gemeente is dat er nieuwe bomen komen zonder stuifmeel. Er komen wel hele leuke bloemetjes in, maar dat soort steriele bomen doen niets voor de natuur, er komen geen beestjes en vogeltjes op af.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.