Pas voltooide Brittenruststraat in Rode Dorp moet week na oplevering opnieuw op de schop: auto’s staan pal tegen de voordeuren geparkeerd

De nieuw opgeleverde Brittenruststraat in het Rode Dorp, waar de wegen zo nauw zijn.© pr-foto Woonforte

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De gemeente gaat veranderingen aanbrengen in de Brittenruststraat, nog geen week nadat de straat is opgeleverd na een grondige herinrichting. De stoepjes zijn te smal, waardoor bewoners hun huizen niet goed kunnen bereiken.

Dat laat Paul Prast, namens de gemeente Alphen aan den Rijn projectleider van de herinrichting van de buurt het Rode Dorp, weten tegenover het Alphens Nieuwsblad.

Diverse ’Rooie Dorpers’ uiten hun grieven over de stoepjes, die met hun 81 centimeter veel smaller zijn dan ze waren voordat de reconstructie van de buurt begon in 2020. De gemeente heeft van de sloop en wederopbouw van de huizen gebruik gemaakt om ook de riolen te vervangen en de straten opnieuw in te richten. In de nieuwe straten staan auto’s nu bijna pal tegen de huizen aan, een probleem voor wie met een motorfiets of scootmobiel de woning probeert te verlaten.

Alphen laat weten dat de huidige inrichting tot stand kwam na overleg met de klankbordgroep van Woonforte-huurders, de bewoners van de opnieuw te bouwen huizen en van wie de eerste lichting afgelopen woensdag de sleutel kreeg. „De bewoners wilden geen drempels of slingers in de weg en zijn er toen – soms mopperend – mee akkoord gegaan”, zegt Prast. Ook moest er voldoende ruimte zijn voor vuilniswagens en hulpdiensten, om een debacle met nauwe wegen zoals in de Hazerswoudse wijk Plan Zuid te voorkomen.

De gemeente heeft de situatie desondanks in kaart gebracht, en werkt aan een oplossing. „Wij hopen eind deze week een nieuw ontwerp te kunnen presenteren en in het volgende overleg aan de bewoners voor te leggen”, aldus Prast.

Lees ook: De eerste lichting ’Rooie Dorpers’ keert terug naar hun volledig wederopgebouwde huizen: ’Dit is zo’n gezellige buurt; koffie, koekje, en elkaar helpen’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.