Agnes van Velzen (42) coördineert het Begeleide Omgangsregeling (BOR) project van Humanitas: ’Vrijwilligers kunnen heel laagdrempelig en mensgericht ingezet worden’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?
„De vrijwilliger heeft een belangrijke rol: die fungeert als brugfunctie.”© Agnes van Velzen
Agnes van Velzen (42): „Ik heb hiervoor 22 jaar lang bij Cardea jeugdzorg gewerkt. Ik ben altijd zelf uitvoerend hulpverlener geweest, dus heb echt heel veel kennis vanuit de praktijk en complexe casuïstiek, ook rondom scheidingen.”
„Als professional heb je vaak het gevoel: wij weten het wel. Daardoor zie je soms niet wat een vrijwilliger kan betekenen. Maar toen ben ik heel erg de meerwaarde van vrijwilligers gaan zien en ineens kwam de vacature bij Humanitas als BOR-projectleider op mijn pad. Dus dacht ik: daar wil ik iets van betekenis in zijn.
De Begeleide Omgangsregeling (BOR) is een project dat zich inzet voor ouders met kinderen in scheidingssituaties, waarbij de omgangsregeling nog niet vanzelfsprekend soepel verloopt. We faciliteren de omgang en alles wat daarbij komt kijken. Het idee is simpel: er is een vrijwilliger op het moment dat er omgang is. Dat kan één keer in de week zijn, maar ook minder vaak.
In eerste instantie doen we dat vaak op een neutrale plek, zodat iedereen kan wennen aan de situatie. Soms gaat het om kinderen en ouders die elkaar al lange tijd niet meer hebben gezien en is het juist heel fijn om op een locatie van Humanitas of in een wijkgebouw de omgang plaats te laten vinden.
De vrijwilliger heeft een heel belangrijke rol: die fungeert als brugfunctie tussen de ouders om ervoor te zorgen dat het kind een fijne omgang kan hebben. Vrijwilligers kunnen vaak heel laagdrempelig en mensgericht ingezet worden, dus dat is een iets andere insteek dan wanneer het vanuit professionele zorgorganisaties wordt gedaan.
Het kan heel prettig zijn voor ouders in een scheidingssituatie, als een vrijwilliger ze daarin steunt. Die steekt vanuit een heel andere positie in dan een vprofessioneel hulpverlener dat zou doen. Het is meer vanuit gelijkwaardigheid. Dat vind ik heel mooi aan de werkwijze van Humanitas, en ook juist aan dit project.
In Rijnland is het nieuw, maar in veel provincies in Nederland bestaat het al vanaf 1997. In Midden-Nederland werd BOR twee jaar geleden opgestart, maar in Alphen destijds nog niet. Het kwam toen echter steeds vaker voor dat een van de gescheiden ouders in Alphen woonde en de ander bijvoorbeeld in Gouda. Als die ouder dan ook ging verhuizen naar Alphen, kon BOR niet worden voortgezet. De druk in Rijnland werd dus steeds groter om ook voor BOR te gaan. Vanaf januari zijn we actief in Alphen. We hebben een aantal vrijwilligers getraind en opgeleid en kunnen nu dus aanmeldingen aannemen, maar er zijn ook nog steeds nieuwe vrijwilligers welkom.”