Isoleren of verkopen? Dat is voor SvKB de grote vraag bij het gemeentehuis van Kaag en Braassem
Het tegenover de oude watertoren gelegen gemeentehuis van Kaag en Braassem is een energieslurper.© Foto Hielco Kuipers
Gaan we het gemeentehuis in Roelofarendsveen isoleren of verkopen? Dat wil Samen voor Kaag en Braassem weten van het college van burgemeester en wethouders.
Aanleiding voor de vraag is dat, zo stipt de fractie aan, vanaf 2023 alle kantoren in Nederland minimaal over energielabel C moeten beschikken. Aan die eis voldoet het gemeentehuis nu niet, onderstreept vragensteller Roland van Beurden.
Ook stipt het SvKB-raadslid aan dat zijn fractie dat probleem in 2019 al onder de aandacht heeft gebracht en er tot nu toe ’geen formele visie door het college is uitgesproken’. Die visie wil zijn fractie nu wel. Niet alleen omdat de tijd zou dringen wat energielabel betreft, maar ook omdat er bij bedrijven al jaren ’een trend is naar minder kantoorwerkplekken per werknemer’.
’En de laatste twee jaar, waarin thuiswerken de norm is geworden, lijkt dat praktisch gezien nog meer het geval. Dat roept de vraag op wat de ideale grootte van het gemeentehuis nu zou moeten zijn’, aldus Van Beurden.
Dorpsloketten
Zo is de fractie benieuwd of burgemeester en wethouders de grootte en faciliteiten van het gemeentehuis ’passend vinden in de huidige tijd’. Zo nee, of ze al ideeën hebben over andere locaties die kunnen functioneren als gemeentehuis en de raad inzicht willen geven in de ’verschillende mogelijke toekomstscenario’s’, met de bijbehorende kosten. Tevens is SvKB benieuwd of daarbij is gedacht aan serviceverlening ’door middel van afhaalpunten, busjes of dorpsloketten’?
Pro Kaag en Braassem liet onlangs weten de plek van het gemeentehuis ideaal te vinden voor ’serieuze hoogbouw’.