Nieuw Leids protest op komst tegen de sluiting van het nachtleven

Een eerder protest met een spelende band op het dak van Gebr. de Nobel.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Vanuit poppodium Gebr. de Nobel komt er een nieuwe protestmanifestatie tegen de sluiting van de nachtcultuur. Zaterdag wordt op de Lammermarkt de manifestatie ’De Nacht Wacht’ gehouden.

Het Leidse poppodium voert al langer de protesten aan tegen de lange lockdown van de culturele sector. Sinds vorige week zijn er versoepelingen doorgevoerd, maar open blijven tot tien uur ’s avonds biedt Gebr. de Nobel weinig soelaas. Normaal gesproken wordt in het pand aan de Marktsteeg tot diep in de nacht gemusiceerd, gedanst en gefeest.

„Daarom houden we deze manifestatie met een heldere oproep aan de politiek: geef Leiden de nacht weer terug”, aldus directeur Ruud Visser. „Want nachtcultuur is van essentieel belang voor onze stad.”

Mentale schade

Hij zet een aantal argumenten op een rijtje waarom het nachtleven weer open moet. „De muziekscene verschraalt in hoog tempo. Muzikanten en dj’s zitten al twee jaar zonder inkomsten. Hierdoor gaat talent verloren.” Visser wijst ook op de mentale schade voor jongeren door de voortdurende coronacrisis. „Na twee jaar thuiszitten, is de grens bereikt en wordt het een gevaar voor de gezondheid. Het nachtleven is een onmisbaar onderdeel van hun ontwikkeling.”

De Nobeldirecteur is ervan overtuigd dat zijn toko veilig open kan. „Dat hebben we bewezen in die korte periode dat het wel mogelijk was. Wij hebben ons als cultuursector steeds heel verantwoordelijk opgesteld en alle maatregelen loyaal opgevolgd. Wat levert het ons op? Dat we achterin de rij mogen aansluiten. Dat moet echt anders, zeker als corona voorlopig niet verdwijnt.”

Kapsalon

De afgelopen weken liet Gebr. de Nobel vaker van zich horen. Het poppodium deed mee aan de landelijke actie Theater Kapsalon. Voor één middag veranderde de zaal in een kapsalon, want kapsalons mochten wel geopend zijn en podia niet. Ook was er anderhalve week geleden een concert op het dak van De Nobel, waar honderden mensen een kijkje kwamen nemen.

Nu mobiliseert Gebr. de Nobel Leidenaars om op zaterdag 5 februari tussen 16.00 en 17.00 uur naar het plein bij Molen De Valk te komen. Onder de naam ’De Nacht Wacht’ wordt een uur lang gedaan alsof het twaalf uur ’s nachts is en de nacht net begonnen is. Uiteraard speelt muziek daarbij een belangrijke rol.

Lees ook: Band spelend op het dak van Gebr. de Nobel laat de Leidse Lange Scheistraat volstromen

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.