Ook Voorschoten pakt ondermijning aan: 140.000 euro voor een nieuwe ambtenaar

De ondermijningsambtenaar moet onder meer voorkomen dat er crimineel geld wordt witgewassen.

Marieta Kroft
Voorschoten

Als een van de laatste gemeenten in de regio gaat nu ook Voorschoten actief aan de slag met de aanpak van ondermijning. De gemeente trekt 140.000 euro uit voor het aantrekken van een ambtenaar die dit jaar als ’regisseur ondermijning’ aan de slag gaat met het opsporen en voorkomen van criminele activiteiten in het dorp.

In de loop van dit jaar besluit de gemeente of deze persoon vast in dienst treedt.

Bij ondermijning gaat het om vermenging van de onder- en bovenwereld. Het kan bijvoorbeeld gaan om belastingontduiking, witwassen en adresfraude. Veel omliggende gemeenten hebben al een aanpak. Het gevaar is, zo beseft Voorschoten, dat kwaadwillenden zich vestigen op plekken waar het toezicht beperkt is. En dus is er geen keuze, blijkt uit de informatie die het gemeentebestuur aan de raadsleden stuurde: ook Voorschoten moet ermee aan de slag.

Bibob

De nieuwe ambtenaar gaat ook Bibob-toetsen uitvoeren. Dit houdt in dat de gemeente kan onderzoeken of de aanvrager een vergunning of subsidie wellicht gaat gebruiken voor criminele activiteiten. Ook bij vastgoedtransacties van boven de 500.000 euro onderzoekt de gemeente of er geen crimineel geld wordt gebruikt.

Zo loopt er op dit moment nog een bibob-onderzoek naar aanleiding van de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis door de gemeente voor 1,4 miljoen euro aan Boris Bayer. Aangezien Voorschoten de expertise nog niet zelf in huis heeft, voert een extern bureau de toets uit.

Het aanstellen van de ondermijnings- en bibobambtenaar staat komende donderdag op de agenda van de gemeenteraad, maar nu al staat vast dat de politiek akkoord gaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.