Coronachecksubsidie in Teylingen ook voor bedrijven dankzij meer geld van rijk

De horeca kan in Teylingen een beroep gaan doen op subsidie voor de kosten van de coronacheck.© foto anp

Sjaak Smakman
Teylingen

Behalve verenigingen, instellingen kunnen ook bedrijven in Teylingen een beroep gaan doen op de gemeente voor de kosten die ze moeten maken voor de controle op QR-codes. Verenigingen en instellingen konden dat al, maar nu de gemeente daarvoor veel meer geld van het rijk krijgt, kunnen ook bedrijven dat gaan doen.

Wethouder Arno van Kempen maakte dat bekend in de commissie bestuur naar aanleiding van vragen van het CDA. De partij was ontevreden over het antwoord op de vraag waarom bedrijven - met name uiteraard de horeca - geen beroep kon doen op een tegemoetkoming en stelde dat woensdag aan de orde. Het college had dat volgens de wethouder besloten omdat die daarvoor maar 44.000 euro van het rijk had gekregen en voor ondernemers vanuit het rijk tientallen miljarden aan steun beschikbaar was.

Voor verenigingen en instellingen moesten de gemeenten zelf (nood)fondsen opzetten. Teylingen stelde daarvoor 6,5 ton beschikbaar, maar dat geld was alleen bestemd voor clubs en maatschappelijke instellingen die écht kopje onder dreigden te gaan en al van alles hadden ondernomen om het hoofd boven water te houden. Het beroep op de regeling was daardoor ook beperkt.

Voor de kosten van toegangscontrole konden ze geen beroep doen op het noodfonds, maar juist daarover kreeg de gemeente veel vragen van verenigingen binnen volgens Van Kempen. Van bedrijven daarentegen hoorde de gemeente daar volgens hem niets over. Vandaar dat uiteindelijk werd besloten om het rijksgeld te reserveren voor verenigingen en instellingen. Die konden sinds afgelopen september eenmalig maximaal 4.000 euro van de gemeente krijgen voor bijvoorbeeld de inhuur van extra personeel zoals beveiligers, de inzet van vrijwilligers en de aanschaf van scanapparatuur.

Het CDA hoorde van een Sassenheimse ondernemer dat die tot twee keer toe naar de gemeente was gegaan met vragen over een tegemoetkoming voor de coronacontrole, maar daar nooit iets over terug had gehoord. Van Kempen trok daar woensdag het boetekleed voor aan en gaat persoonlijk bij de ondernemer langs om excuses aan te bieden en om te vertellen dat hij nu wél een beroep kan doen op de gemeente. Teylingen krijgt namelijk niet alleen met terugwerkende kracht 70.000 euro van het rijk, maar voor de periode van 1 januari tot 26 maart nog eens 144 mille. Dat betekent dat de regeling nu ook wordt opengesteld voor bedrijven, aldus Van Kempen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.