Sierteeltkweker bij Raad van State: ’Wij zijn geen speculanten die oeverlandjes willen volbouwen’

Persbureau Cerberus
Den Haag/Leimuiden

De gebroeders De Vries uit Vriezekoop en Bilderdam ontkenden deze week bij de Raad van State met klem speculanten te zijn die alle open plekken langs de Drecht willen volbouwen.

,,Dat is klinkklare onzin, ik was sierteeltkweker langs de Drecht en doek mijn bedrijf op. In ruil voor de sloop van kassen en een schuur en het opheffen van een paar sierteeltakkers mag ik een woning aan de Vriezekoop Zuid bouwen. Dat is echt geen speculatie”, aldus Jos de Vries tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag.

Even daarvoor luidde Trix van Puffelen van Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude de noodklok voor de karakteristieke oeverlandjes langs de Drecht. Volgens haar komt er niets terecht van eerdere toezeggingen van de gemeente Kaag en Braassem dat die haar uiterste best zal doen om het typische oeverlandschap zoveel mogelijk te behouden en zeker niet vol te bouwen. In dit geval gaf de gemeente toch toestemming voor de bouw van één woning op een voormalig sierteeltperceel aan de Vriezekoop Zuid. Daar wil De Vries een huis bouwen en zelf gaan wonen.

Bouwtitels

Van Puffelen vreest evenwel dat met de bouw van de woning van De Vries het hek van de dam gaat en overal langs de Drecht lege plekken worden volgebouwd door ’speculanten’. ,,Die sprokkelen her en der bouwtitels bij elkaar door oude kassen en schuren elders te slopen en dan woningen te bouwen op de mooiste en waardevolste plekjes langs de Drecht. Dat heeft niets met landschapsverbetering te maken. Op deze manier blijft er nauwelijks wat van het oeverlandschap over”, aldus Van Puffelen bij de Raad.

Volgens de gemeentewoordvoerder wordt de soep lang niet zo heet gegeten als opgediend; ,,Deze woning van De Vries is een echt ruimte-voor-ruimtebouwplan. We gaan echt niet overal woningbouw op de oeverlandjes toestaan. We hebben vorige week de tekst omtrent de Drechtzone nog aangescherpt in de Omgevingsvisie, dus er kan nu echt geen twijfel meer over bestaan wat we als gemeente bedoelen. Oeverlandjes met natuurwaarde mogen niet bebouwd worden, maar percelen zoals die van De Vries die tegen de kern van Bilderdam liggen en geen natuurwaarde hebben wel.”

Van Puffelen vreest dat even ten oosten van De Vries’ perceel een ander perceel ook snel bebouwd gaat worden: ,,Eerder is daar een woningbouwplan gesneuveld, maar de eigenaar is nog steeds bezig meer sloopmeters te verzamelen tot hij genoeg heeft om ook een ruimte-voor-ruimtewoning te bouwen. Dat zou dan het tweede perceel worden waar een gebouw komt waar nooit een gebouw heeft gestaan. Dan gaat het waardevolle open en groene oeverlandschap er helemaal aan.”

De Raad van State hakt binnen enkele weken een knoop door.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.