Historisch goud voor Ireen Wüst op 1.500 meter

Redactie
PEKING

Ireen Wüst heeft ook op haar vijfde Olympische Spelen olympisch goud gewonnen. Op de 1.500 meter versloeg ze topfavoriete Miho Takagi met een kleine halve seconden, terwijl Antoinette de Jong brons won.

Wüst moest voor veel van de andere favorieten en dus moest ze een toptijd neerzetten. Dat lukte de Brabantse in een haast feilloze race. Ze opende sterk en kende mede dankzij een perfecte wissel een supersterke tussenronde, waardoor ze een flink gat sloeg met Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud.

Maar nog zes schaatssters hadden de kans om de tijd te verbeteren. Ayano Sato (ondanks een sterke opening) en Francesca Lollobrigida (winnares van zilver op de 3 kilometer) kwamen niet in de buurt en eindigden zelfs beiden achter De Jong. Brittany Bowe en Ragne Wiklund waren de volgende die de kans kregen. Bowe opende net zoals Sato snel, maar al snel werd duidelijk dat zowel zij als Wiklund er niet aankwamen, waardoor Wüst verzekerd was van brons. Ook De Jong behield met nog een rit te gaan haar virtuele zilveren plek.

In die slotrit zat wel de Japanse topfavoriete Miho Takagi tegen Elizaveta Golubeva. Takagi zette de allersnelste opening neer en Golubeva was rapper. Maar bij de eerste volle ronde liep Wüst alweer in op de Japanse, terwijl de Russin instortte. Na de tussenronde was Wüst drie honderdste sneller dan Takagi.

Lees hier alles over de Olympische Winterspelen van 2022

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.