Oliebolletjes op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort, tientallen dode vogels gevonden

Een met olie besmeurde zeekoet probeert vergeefs te vluchten.© foto arie van dijk

Kees Kooimans met een van de olieslachtoffers.© foto arie van dijk

De EHBZ in actie op het strand bij Noordwijk.© foto arie van dijk

Een van de dode zeekoeten die Kees Kooiman heeft aangetroffen.© foto kees kooiman

Een van de met olie besmeurde vogels die Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) aantrof op het strand.© Foto: Flashlight Fotografie

1 / 5
Sjaak Smakman
Noordwijk

Op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort liggen vrijwel overal kleine oliebolletjes. Een paar dagen geleden werden ze ook al aangetroffen tussen IJmuiden en Zandvoort. Maandag zijn langs het strand ongeveer twintig dode vogels gevonden.

Kees Kooimans van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) in Noordwijk werd ’s morgens gealarmeerd over kleine oliebolletjes op het strand vanaf de vuurtoren richting Zandvoort. In de loop van de dag vond hij ongeveer twintig dode alken, meeuwen en zeekoeten gevonden. ,,Mensen die naar het strand gaan moeten uitkijken’’, waarschuwt hij, met name als ze met kinderen en/of honden komen. ,,Ik zag een mevrouw die een tennisbal weg gooide voor haar hond. Die bal zat meteen onder de olie’’, aldus Kooimans. Daarnaast zag de EHBZ kans om vier met olie besmeurde dieren levend te vangen. Die worden verder opgevangen door de Dierenambulance Oegstgeest. ,,Daar zijn we ze erg dankbaar voor’’, zegt Kooimans. Hij verwacht de komende dagen nog wel meer olieslachtoffers op het strand aan te treffen. Die zijn nog op zee maar zullen dood of levend aanspoelen.

Verderop bij stiltegebied Noordvoort tussen Langevelderslag en Zandvoort ligt eveneens flink wat olie. Behalve voor zeevogels is dit ook een rustgebied voor zeehonden, die hier vlak onder de kust zwemmen. Het gaat volgens Rijkswaterstaat om stookolie. Of die afkomstig is van het vrachtschip Julietta D. dat in botsing kwam tijdens storm Corrie is niet duidelijk. Rijkswaterstaat gaat de olie niet opruimen. Volgens een woordvoerder is de hoeveelheid olie die bij een inspectie is aangetroffen daarvoor te klein.

Vogels worden door Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) van het strand gehaald.© Foto: Flashlight Fotografie

De bolletjes zijn klein, maar het zijn er heel veel en ze brengen dieren ernstig in de problemen.© Foto: Flashlight Fotografie

© Foto: Flashlight Fotografie

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.