De leefbaarheid in een wijk samengevat in emoticons | column

Gertjan van Geen

Op de officiële Facebook-pagina van de gemeente Leiden, die ik ooit een ’like’ heb gegeven, staat een bericht over mijn wijk.

Bewoners van de wijken Meerburg en Roomburg, die overlast ervaren van bijvoorbeeld rommel op straat, vandalisme of criminaliteit, kunnen elke eerste woensdag van de maand terecht op het inloopspreekuur in buurthuis Matilo’, staat er.

Het bericht is gelardeerd met emoticons, van die kleuterplaatjes zeg maar ter vervanging van woorden. Naast criminaliteit staat een rood boos kijkend hoofd en ergens naast leefbaarheid een vlinder. Ik zoek op wat dat betekent en lees dat de vlinder vaak gebruikt om liefde, geluk en schoonheid of stemming aan te duiden.

Het zal wel.

Nu wil het geval dat een paar jaar geleden, in de vakantie, de gemeente van zins was om onaangekondigd de stoep te halveren. Iets met herinrichting. Het is dat mijn buurvrouw thuis was en aansloeg op de gele strepen, vervolgens verhaal ging halen en het hele feest na wat protesten niet doorging, maar ik voelde me door deze criminele gemeentelijke actie behoorlijk geïntimideerd. Bovendien was door deze actie weer flink wat gemeenschapsgeld over de balk gesmeten.

In de correspondentie met de lokale overheid op dit punt stelden wij als buurtbewoners dat - mochten ze al iets willen veranderen aan de situatie voor onze deur - een prullenbak bij de bushalte geen overbodige luxe zou zijn. Het nodige afval van de buspassagiers belandt immers regelmatig bij ons in de tuin. Een gevalletje nul op het rekest was per kerende post het antwoord: er was geen geld om die prullenbak te legen, werd ons verteld.

En nu mogen we op woensdag in het buurthuis tegen boa of wijkagent komen vertellen hoe het met de leefbaarheid zit. Ik heb er geen emoticon voor.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.