Trilokaal wil hoger bouwen om buitengebied te ontzien
De top zes van Trilokaal. Met de klok mee Martijn van Duijvenbode, Sandra Jasperse, Carmen van Velzen, Fons Welters, Tim van Loon en Ronald Bezembinder.© foto trilokaal
Een speciale klankbordgroep van jongeren om hen nadrukkelijker een stem te geven in het beleid, een eigen jeugdhonk voor jongeren in Warmond en hoger bouwen in de bestaande dorpen om het buitengebied te ontzien.
Dat zijn een paar punten waarmee de lokale partij Trilokaal de verkiezingen in gaat. De partij haalde bij de vorige verkiezingen vijf zetels, maar na het vertrek van Dion Piket die met zijn eigen Progressief Teylingen de verkiezingen in gaat zijn dat er vier. De partij zit ook in het college. Na het gedwongen vertrek van Rob ten Boden haalde de partij een wethouder van buiten: voormalig VVD-wethouder Heleen Hooij uit Heemstede. Opmerkelijke lijsttrekker voor de lokale partij is Martijn van Duijvenbode, met 28 jaar een van de jongste raadsleden. De huidige fractievoorzitter Frans van Swieten keert niet terug in de gemeenteraad.
Trilokaal is na de ambtelijke fusie met Hillegom en Lisse niet alleen tegen een bestuurlijke fusie, maar wil ook eens goed kijken of die eerste stap wel heeft gebracht wat de bedoeling was: een veel minder kwetsbaar ambtelijke apparaat dat getalenteerde jonge mensen aan zich weet te binden en minder afhankelijk is van (dure) expertise van buiten.
Bescherming van het buitengebied en meer groen krijgen veel aandacht. De partij wil liever hoger bouwen in de dorpskernen dan nieuwe wijken in het buitengebied bouwen. Bij die woningbouw wil Trilokaal ’de rollen omdraaien’. Internationaal zijn er tal van voorbeelden van fraaie groene wijken met daktuinen, gevelgroen en hangend groen die de natuurbeleving naar nieuwbouw brengen, aldus de partij. Om een eigen huis voor iedereen mogelijk te maken wil de partij kijken of het mogelijk is een zogeheten zelfbewoningsplicht voor tien jaar behalve voor nieuwbouwhuizen ook in te voeren bij verkoop van bestaande woningen. Die mogelijkheid is er overigens nu niet. Wel kunnen gemeenten overgaan tot zogeheten opkoopbescherming, waarbij investeerders in bepaalde wijken geen huizen mogen kopen.
Bij duurzaamheid kiest Trilokaal voor een wat terughoudend beleid: geen windmolens en zonneweides in het buitengebied en het gasloos maken van woningen en bedrijven kan wat de partij pas wanneer nieuwe verwarmingssystemen zich eerst elders langjarig hebben bewezen ’voordat onze inwoners het risico lopen op extreem hoge energierekeningen en steenkoude winters’. De partij wil eerst inzetten op isolatie van bestaande woningen en zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven.