Busbaan Valkenhorst gekoppeld aan Rijnlandroute om gedeeltelijke sloop nieuw viaduct te voorkomen

De verbreding van de bij Valkenburg is in volle gang.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Katwijk

De aanleg van een vrije busbaan voor snelbus R-net wordt gekoppeld aan de bouw van het N206-viaduct waar die onderdoor moet. Dat heeft gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) per brief aan Provinciale Staten laten weten.

Het klinkt logisch het wel te doen, maar met de vrijliggende busbaan voor de nieuwe wijk Valkenhorst werd geen rekening gehouden bij de planning en aanbesteding van de verbreding van de N206 - onderdeel van het Rijnlandrouteproject. Het zijn formeel twee afzonderlijke projecten, die bovendien enkele jaren uiteen liggen.

Maar daardoor zou viaduct Valkenburg-West dat nu wordt gebouwd, over een paar jaar alweer deels afgebroken moeten worden om de busbaan eronderdoor te kunnen aanleggen. Niet alleen zou dat kapitaalvernietiging zijn, het is ook nog eens extra riskant: de speciale waterdichte folie die gebruikt wordt om de verdiepte N206 droog te houden zit er dicht in de buurt.

Nu eraan gewerkt wordt het busproject te versnellen, zodat de busbaan er ligt als de eerste huizen worden opgeleverd, lost gedeputeerde Zevenbergen dat probleem op door de busbaan alsnog op te nemen in het N206-project. Al met al levert dat, schrijft hij, maar een week of vier vertraging op voor het hele project en voorkomt het negen maanden bouwhinder in de toekomst.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.