Nieuwe sokkel voor oude Paaltjens in Leiden

Een nieuw onderstel voor Piet Paaltjens.© Foto gemeente Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Hij moest even wijken voor de aanleg van een breed fietspad. Dat gaf de gemeente de gelegenheid om een nieuwe, stevige sokkel aan te schaffen en het zestig jaar oude beeld door de firma Kunstwacht uit Delft te laten opknappen. En dus heeft de oude Piet Paaltjens een nieuw uitzicht bij het studentencomplex aan de Klikspaanweg.

Piet Paaltjens was een pseudoniem voor de schrijver, dichter en predikant François Haverschmidt (1835-1894). De auteur studeerde in Leiden en vandaar dat de geboren Fries een standbeeld kreeg dat in 1959 nabij de Haagweg werd onthuld door ontwerper Auke Hettema. Nu is het weer als nieuw.

Het zwarte beeld is lang niet het enige dat in Leiden aan Haverschmidt herinnert. Op het terrein van het LUMC, langs het spoor tussen Walenkamptunnel en Plesmanlaan, ligt het Piet Paaltjenspad en in het centrum zijn muurgedichten en plaquettes van hem geschilderd en gemonteerd. Een daarvan luidt: ’Op het hoekje van de Hooigracht en van den Nieuwen Rijn, daar zwoer hij dat hij zijn leven lang mijn boezemvriend zou zijn.’ Waar dat gedichtje te lezen is, spreekt voor zich.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.