Leids biotechbedrijf Hybridize sluit ’geweldige deal’ om RNA-therapie te ontwikkelen, krijgt 100 miljoen euro voor bestrijding nierfalen

© Publiciteitsfoto

Martijn de Meulder
Leiden

Het jonge Leidse biotechbedrijf Hybridize heeft in een deal met het Duitse AiCuris de ontwikkeling van zijn experimentele RNA-therapie tegen nierfalen veilig gesteld. De komende jaren krijgt het bedrijf tot 100 miljoen euro uitgekeerd, het brengt de groei van het bedrijf in een stroomversnelling.

„Dit is een geweldig deal voor ons”, zegt Eline van Beest, directeur van Hybridize. „Ten eerste omdat we hiermee onze therapie naar de markt kunnen brengen. Het kost ontzettend veel geld om een medicijn te ontwikkelen, dat kun je financieren met durfkapitaal of een samenwerking als deze. Ik denk dat de samenwerking met AiCuris voor ons de slimste keuze is omdat zij zich richten op anti-infectie-geneesmiddelen voor transplantatiepatiënten. Ze hebben al een middel voor gebruik bij beenmergtransplantaties ontwikkeld en succesvol op de markt gebracht. Wij kunnen nu van die ervaring profiteren.”

Het Duitse bedrijf betaalt de komende twee jaar de ontwikkeling van de therapie in de zogenoemde pre-klinische fase. Daarna volgen nog jaren van klinische studies en ’milestones’, momenten waarop er nieuwe betalingen volgen. Met de deal koopt AiCuris de rechten om deze therapie uiteindelijk de markt te brengen. Van Beest: „In totaal kan Hybridize honderd miljoen euro voor het hele traject ontvangen. Als het medicijn eenmaal op de markt is, volgen ook royalties.”

Jong

Hybridize is nog jong, in 2019 werd het officieel opgericht door Eric van der Veer, toen onderzoeker bij ziekenhuis LUMC, nu wetenschappelijk directeur van het bedrijf. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van een RNA-therapie om niertransplantatiepatiënten te beschermen tegen het zogenoemde BK-virus. Dit virus zou verantwoordelijk zijn voor het falen van tien procent van de getransplanteerde nieren. De therapie van Hybridize voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt.

Hybridize huist nu nog in het poortgebouw aan de Rijnsburgerweg, maar verhuist binnenkort naar het Biopartner 5-gebouw. „De afgelopen periode zijn we al gegroeid”, vertelt Van Beest. „Nu zijn we met negen collega’s en we hebben nog vijf vacatures uitstaan. Dankzij deze deal kunnen we sneller vooruit.”

Het geloof vanuit de Leidse biotechwereld in het bedrijf is vermoedelijk groot, want in de raad van advies zitten bijvoorbeeld ex-Galapagosbaas Onno van de Stolpe, Crucell-oprichter Dinko Valerio en ProQR-CEO Daniel de Boer. Het bedrijf werkt ook aan een therapie tegen het JC-virus, dat hersenaandoeningen veroorzaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.