Leidse Kanaaltunnel krijgt betere tegellijm en nieuw naambordje

De Kanaaltunnel wordt opgeknapt.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De losse letters boven de Leidse Kanaaltunnel worden weggehaald en vervangen door één naambordje. Dat kondigde verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) aan, om te voorkomen dat puberale onverlaten telkens de ’K’ weghalen. ,,En de vervanging gebeurt zo snel mogelijk.’’

In de bewuste tunnel onder het spoor nabij de Melchior Treublaan, heeft vijf jaar na de aanleg het verval toegeslagen. De wandtegels laten om de haverklap los, waarna afzethekken noodzakelijk zijn, en de letter K wordt met regelmaat gestolen. Waardoor er dus ’anaaltunnel’ staat boven het viaduct.

De raadsleden Tom Leest (VVD) en Roeland Storm (CDA) uitten tijdens een digitale commissievergadering hun ergernis daarover. ,,Waarom duurt het zo lang om de onderdoorgang op orde te brengen?’’, zo vroeg Leest zich hardop af.

Volgens North later de tegels los doordat de speciale lijm niet deugt die ervoor is gebruikt. En er komt tijdens regenbuien water tussen wand en tegels, dat bij vorst uitzet. ,,Maar de tunnel is veilig’’, benadrukte North. En na de tot twee drie keer toe gestolen ’K’ worden ook de andere elf letters die samen de naam Kanaaltunnel vormen definitief verwijderd. Daar komt een enkel nieuw naambord voor in de plaats, op een andere plek. De kosten voor de tegelvervanging worden verhaald op de aannemer die indertijd de afwerking deed.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.