Alphen krijgt ruim twee ton voor het opruimen van bommen en granaten

De Hazerswoudse 500-ponder werd vorig jaar op het strand tussen Wassenaar en Den Haag tot ontploffing gebracht.© Archieffoto Toon van der Poel

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn vraagt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken een bijdrage van een kleine 220.000 euro voor het opruimen van bommen en granaten.

Het geld is grotendeels bestemd voor ontwikkelaar Synchroon die eind vorig jaar zo’n 275.000 euro kwijt was aan het opruimen van een Amerikaanse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief werd gevonden op de plek bij Hazerswoude-Rijndijk waar de nieuwbouwwijk Westvaartpark moet verrijzen. Daarnaast gaan er onder andere enkele duizenden euro’s naar de gemeente zelf en naar aannemer BAM voor onderzoeken naar mogelijke explosieven in de wijk Gouwsluis en op het tracé van de drie jaar geleden gebouwde nieuwe hoogspanningsverbinding ten westen van Hazerswoude.

Op basis van de zogeheten ’bommenregeling’ kan een gemeente ruim twee derde terugkrijgen van de kosten die de gemeente of een bijvoorbeeld een aannemer maakt voor het opsporen en eventueel verwijderen van ’ontplofbare oorlogsresten’. Op plaatsen waar het vermoeden bestaat dat daar oude bommen, granaten of mijnen in de grond liggen, is het verplicht om onderzoek te doen voordat daar mag worden gebouwd.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.