Protestactie Leidse nachthoreca van de baan vanwege dwangsom: ’Kinderachtige actie van burgemeester Lenferink’

Erna Straatsma
Leiden

De aangekondigde protestactie van de Leidse nachthoreca is van de baan. De Wibar, Kiki Club en Gebr. De Nobel doen zaterdagavond niet mee aan de landelijke manifestatie De Nacht Staat Op.

De drie clubs krijgen een boete van 50.000 euro als ze zaterdagavond na tien uur open zijn, zoals het plan was. Daarmee overtreden ze de coronaregels, die horecaopening na tien uur ’s avonds niet toestaan.

Vrijdagmiddag overhandigden twee buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Leiden een ’last onder dwangsom’ aan Ruud Visser van Gebr. De Nobel. In die brief dreigt burgemeester Henri Lenferink met een hoge boete als de drie clubs de coronaregels overtreden.

Visser vindt het optreden van Lenferink ’kinderachtig’. ,,Bij een dwangsom van 5.000 euro waren we open gegaan, dat is nog wel op te brengen. Maar 50.000 euro is iets heel anders. De burgemeester is kennelijk heel bang voor ons. Heel jammer dat dit zo gaat, het overleg met ons had beter gekund.’’

Versoepelingen

Volgende week hopen de drie clubs alsnog open te kunnen, als minister Ernst Kuipers (zorg) versoepelingen heeft aangekondigd. ,,Degenen die een kaartje voor zaterdagavond hebben gekocht, kunnen dan rekening op iets leuks.’’ De kaartjes voor de drie zalen waren de afgelopen dagen in korte tijd uitverkocht, ze kostten 2,50 euro per stuk.

Helemaal voor niets is de organisatie van de protestactie niet geweest, vindt Visser. ,,We hebben de boel stevig opgeschud en aandacht gevraagd voor de nachthoreca die al twee jaar dicht is. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor alle jongeren, die deze plekken hard nodig hebben voor hun ontwikkeling. Dat die kaartjes heel snel uitverkocht waren, geeft de nood onder jongeren aan en ook de noodzaak weer snel open te mogen.’’

Lees ook: Burgemeester dreigt nachthoreca met dwangsom van vijftigduizend euro als ze zaterdag na 22 uur open gaan

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.