Martijn Walvis (42) staat aan de vooravond van de grootscheepse renovatie van ’zijn’ speeltuin Vreugdeoord: ’Het was eigenlijk een 10-jarig project’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Marijn Walvis in speeltuin Vreugdeoord.© Eigen foto

Ruud Sep

Martijn Walvis (42): ,,Ik ben organisatie-adviseur. Ik adviseer bedrijven hoe ze zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen werken. Of zoals ik het graag zeg: hoe ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Dat kan gaan om een koekjesfabriek, een schoonmaakbedrijf, een grote internationale bank, eigenlijk iedere onderneming. Mijn aanpak is overal hetzelfde: eerst moet je begrijpen waarom klanten bereid zijn om hun geld bij jou uit te geven, daarna ga je op zoek naar de knelpunten in de organisatie en ga je aan de slag met de onderliggende oorzaken van die problemen.’’

,,Tien jaar geleden ben ik in het bestuur van de speeltuinvereniging terecht gekomen, een jaar nadat we hier waren komen wonen. Eerst was ik bestuurslid beheer en onderhoud, later werd ik tot voorzitter gekozen. Toen ik binnen kwam, was de speeltuin net twee of drie jaar daarvoor helemaal opgeknapt. De boel stond er dus keurig bij, maar het was wel met heel veel kunst en vliegwerk tot stand gekomen. Het was heel knap dat het toenmalige bestuur dat voor elkaar had gekregen, maar het was allemaal net aan. Ik dacht: als het iedere keer zo krap is, dan gaat het een keer mis. Daarom heb ik mij van het begin af aan ten doel gesteld om ervoor te zorgen dat de vereniging het volgende groot onderhoud op eigen kracht kon uitvoeren.

Op zo’n moment komt mijn achtergrond als organisatie-adviseur natuurlijk van pas. We hebben gekeken: waar komen onze inkomsten vandaan en hoe kunnen we zorgen voor extra inkomsten? We zijn gaan werken met automatische incasso en de administratie wordt tegenwoordig op vrijwillige basis gedaan door een administratiekantoor. En om meer entreegeld binnen te halen van bezoekers die geen lid zijn, hebben we grote borden en opvallende rode brievenbussen neergezet. We wilden het laagdrempelig houden, zonder iemand aan het hek neer te zetten. Maar het is nu wel zo dat je je een beetje schuldig voelt als je doorloopt zonder te betalen. Het was een flinke investering, maar die hadden we er in jaar alweer uit door de extra inkomsten. En ze staan er nu al een jaar of vijf.

Er zijn meer dingen die we anders doen dan je misschien zou verwachten van een vrijwilligersorganisatie. Zo doen we niet al het onderhoud zelf. Sommige klussen zijn te groot. Als je dat met vrijwilligers aanpakt, is zo’n toestel te lang buiten gebruik. Dat besteden we dan liever uit vanuit het idee dat het belangrijk is dat de speeltuin er steeds goed uit ziet. Want dat leidt tot meer bezoekers en dus meer inkomsten.

De komende weken gaan we de speeltuin ingrijpend renoveren. Niet alles gaat op de schop, ongeveer driekwart wordt vernieuwd. Dat gaat zo’n 140.000 euro kosten. Dat is veel geld, maar je zit ook met allemaal dure toestellen en met een goed valdemping daar onder - die is vaak minstens net zo duur als de toestellen zelf. Aanstaande maandag begint de aannemer. Vanaf dat moment is de speeltuin drie tot vier weken dicht. Later in het voorjaar willen we een feestelijke heropening organiseren.

Voor mij was de voorbereiding van deze renovatie eigenlijk een 10-jarig project. Het lijkt me daarom een logisch moment om nu een keer het stokje over te dragen. De vereniging staat er financieel goed voor en de speeltuin staat er straks weer prachtig bij. Een ideaal moment om te vertrekken, denk ik. En op een gegeven is het ook wel mooi geweest en is het goed als er weer nieuwe mensen komen.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.