Naomi de Rijk (20) maakt vlogs over het boerenleven: ’Ik wil laten zien wat we als boeren doen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Naomi: „Superleuk om via vlogs aan mensen te kunnen laten zien wat we doen in de agrarische sector.”© Eigen foto

Eva Stam

Naomi de Rijk (20): „Ik maakte jaren geleden vlogs over mijn reis naar Suriname, waar mijn moeder vandaan komt. Vivianne Goense van organisatie Trotse Jonge Boeren vroeg me na het zien van die filmpjes of ik voor hen video’s wilde gaan maken over het boerenleven.”

„Ze dacht dat ik niet bang zou zijn om met mijn gezicht op camera te verschijnen. Inmiddels maak ik al een tijdje vlogs. Superleuk om op deze manier aan mensen te kunnen laten zien wat we in de agrarische sector doen.

Elke week maken we een video voor het YouTube-kanaal van Trotse Jonge Boeren. De ene week doe ik het, de andere week Vivianne. Soms filmen we ook samen. Zo zijn we laatst naar Denemarken geweest om daar op een bedrijf te werken. Dat hebben we in onze vlog laten zien.

De onderwerpen die we behandelen zijn best verschillend. Het hangt ook af van de periode van het jaar. Als het lammertijd is filmen we dat, maar wanneer het tijd is voor landwerk laten we dat juist zien. Ik probeer in mijn vlogs de dagelijkse werkzaamheden van boeren te tonen. Maar ik wil het ook een beetje leuk houden dus ik ben wel losjes. Ik probeer ook stukjes van mijn eigen leven te laten zien zodat het niet een soort saaie uitlegvideo wordt.

Mijn ouders hebben een melkveebedrijf. Daarnaast maakt mijn broer zuivel, die we verkopen in onze eigen zuivelwinkel. Hij heeft een agrarische opleiding gedaan dus hij helpt me weleens met meedenken over interessante onderwerpen. We kunnen het goed met elkaar vinden. Filmen hoe hij zuivel maakt, vind ik misschien wel het leukst om te doen. Ik ben trots op het feit dat wij weten hoe je dat doet. Voor mij is het heel vanzelfsprekend, maar veel mensen weten niet hoe dat proces in elkaar zit.

Natuurlijk is er in de samenleving ook veel discussie over de agrarische sector, bijvoorbeeld omtrent stikstof. Ik vind het goed om open te staan voor allerlei meningen. Het is soms moeilijk om met alle regels het werk te kunnen doen en burgers begrijpen ons werk ook niet altijd. Maar daarom probeer ik in mijn vlogs juist te laten zien wat we doen. Ik vind het belangrijk om open en transparant te zijn.

Het mooiste aan het vloggen vind ik dat je ermee kan laten zien wat we als boeren aan kennis hebben. We weten wat we doen en dragen dat met trots uit. Bij sommige mensen hebben boeren het imago wat stugger te zijn. Ook dat probeer ik met mijn vlogs een beetje te veranderen. Ik wil laten zien: wij zijn de toekomst van de sector. De agrarische sector is heel divers en niet iedereen is en doet hetzelfde.

(Tekst gaat verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ik woon deels bij mijn ouders in Alphen, maar ook deels in Dronten waar ik de opleiding dier- en veehouderij volg. Ik merk wel een verschil tussen de twee plekken. In Dronten zit je echt tussen de boeren. Overal is landbouw. Alphen ligt tussen grote steden. Het is een drukker leven. Dat vind ik ook leuk aan Alphen. Je bent meer verbonden met burgers. Hier kunnen mensen makkelijk op de fiets naar de boerderij komen om te kijken hoe alles te werk gaat.

Wat me aan het boerenleven trekt? Ten eerste het boeren zelf. Bezig zijn met dieren, de bodem en de natuur. Maar ook de ’community’ die boeren vormen vind ik fantastisch. Je helpt elkaar en geeft elkaar advies. Dat maakt het heel mooi.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.