Vijf schrijvers genomineerd voor de jaarlijkse Biesheuvelprijs

De naamgever van de prijs: Maarten Biesheuvel.© Archieffoto Cees Zorn

Theo de With
Leiden

Vijf schrijvers zijn genomineerd voor de jaarlijkse Biesheuvelprijs, die komende zondag weer wordt uitgereikt.

De literaire prijs bestaat sinds 2015 en wordt toegekend aan de beste bundel met korte verhalen van het afgelopen jaar. Maarten Biesheuvel (1939-2020), die tot aan zijn overlijden in Sunny Home in de Leidse Professorenwijk woonde, wordt beschouwd als een van de meesters in dit genre. Daarom is de prijs naar hem vernoemd. Zelf kreeg Biesheuvel de hoogste literaire erkenning van het Nederlandse taalgebied. In 2006 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza.

Voor het korte verhaal is in de Nederlandse literatuur te weinig aandacht en erkenning, vinden de initiatiefnemers van de Biesheuvelprijs. Daarom riepen zij zeven jaar geleden deze onderscheiding in het leven. Om de winnaar niet alleen af te schepen met een bos bloemen en een ferme handdruk zetten zij elk jaar een crowdfunding op. Daardoor lukt het om de winnende schrijver ook een leuk geldbedrag mee te geven. Het streven was om via het platform Voordekunst.nl een bedrag van 4000 euro bijeen te brengen. Blijkbaar is het enthousiasme voor de prijs groot, want gisteren stond de teller op 5500 euro, bij elkaar gebracht door honderd donateurs.

De jury van de Biesheuvelprijs heeft 33 ingezonden verhalenbundels gelezen. Dat heeft geleid tot een shortlist van vijf titels. Genomineerd zijn de volgende schrijvers: Hanna Bervoets (’Een modern verlangen’), Guido van Heulendonk (’Vrienden van de poëzie’), Carmien Michels (’Vaders die rouwen’), Annelies Verbeke (’Treinen, kamers’) en A.L. Snijders (’Tat Tvam Asi’). Als laatstgenoemde schrijver de prijs wint, wordt die postuum toegekend, want Snijders overleed in 2021.

De Biesheuvelprijs werd vorig jaar gewonnen door schrijfster Mensje van Keulen. Haar verhalenbundel ’Ik moet u echt iets zeggen’ werd het meest positief beoordeeld door de jury. Saillant detail is dat Mensje van Keulen tot de vriendenkring van Maarten Biesheuvel behoorde.

Overigens blijven de geldschieters van deze prijs ook niet met lege handen achter. Wie meer dan 25 euro doneert, ontvangt een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde uitgave van of over Maarten Biesheuvel. Dit boekje in gelimiteerde oplage is voor veel ’Biesliefhebbers’ al voldoende om de portemonnee te trekken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.