’Voorschoten staat in zijn hemd’ door mislukte verkoop Ambachts- en Baljuwhuis

Een motie van treurnis tegen wethouder Erika Spil werd verworpen.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Voorschoten

Coalitie én oppositie in de Voorschotense gemeenteraad kraakten donderdagavond harde noten in het debat over de stukgelopen verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. ,,Voorschoten staat in zijn hemd’’, vonden verschillende raadsleden. Een motie van afkeuring tegen verantwoordelijk wethouder Erika Spil werd ingetrokken, een motie van treurnis verworpen.

De raad, die op 7 oktober nog instemde met de verkoop van het AB-huis aan Boris Bayer Vastgoed, likte zijn wonden. Begin februari bliezen burgemeester en wethouders de verkoop af, omdat zij vermoeden dat Bayer zich niet aan de afspraak in het contract gaat houden. Hij zou het monument niet alleen willen kopen, maar met zijn vader.

De raad kwam bijna eenstemmig tot de conclusie dat de gemeente de expertise mist om zulke vastgoedtransacties tot een goed einde te brengen. ,,Dit is een grote domper’’, zei fractievoorzitter Albert Deuzeman van GroenLinks. ,,Maar de handel in vastgoed is ook een juridisch labyrint.’’

,,De gemeente heeft onvoldoende kennis en ervaring om procedures als deze tot een goed einde te brengen’’, vond ook fractievoorzitter Katrien van Meenen van de VVD. Ze zei ’bijzonder ongelukkig’ te zijn dat de verkoop is mislukt en dat het AB-huis nu al twee jaar leeg staat.

Wethouder Erika Spil gaat ervan uit dat Bayer met een schadeclaim komt. ,,We weten niet hoe hoog die wordt en of er voor voldoende gronden voor zijn. We proberen de schade te beperken.’’ Verder kon zij niet veel zeggen. ,,Wij hebben informatie dat het koopcontract geschonden wordt, maar die kan ik niet delen.’’

Voorschoten Lokaal Sterk (VLS) vond de hele gang van zaken reden om een motie van afkeuring in te dienen tegen de wethouder. Die werd, tot verrassing van velen, gesteund door VVD-raadslid Sjoerd van den Dool. ,,De wethouder heeft kapitale fouten gemaakt en de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd. Daardoor heb ik in oktober vorig jaar een verkeerd besluit genomen en dat trek ik mij zeer aan’’, zei hij.

Raadslid Esmee van Herk van van VSL trok echter haar motie in toen PvdA’er Ad de Graaf met een - beter geformuleerde - motie van treurnis kwam. Die werd met een ruime meerderheid verworpen.

nietMaar een motie van treurnis over het handelen van verantwoordelijk wethouder Erika Spil (GL) werd verworpen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.