LUMC kijkt met vertrouwen uit naar Kamerdebat kinderhartchirurgie
Douwe Biesma heeft ’vertrouwen’ in de Kamer.© Publiciteitsfoto LUMC
Met ’belangstelling’ heeft bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het LUMC donderdag het debat van de Vaste Kamercommissie over de toekomst van de kinderhartchirurgie gevolgd. Hierin beloofde minster Kuipers van Volksgezondheid dat hij het onderzoek gaat ’verbreden’. Niet langer hebben UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam de voorkeur - Kuipers laat gezondheidsautoriteit NZa de gevolgen van concentratie voor álle ziekenhuizen doorrekenen.
Daarmee is nog lang niet gezegd dat Cahal, het gezamenlijke kinderhartcentrum van de twee Amsterdamse UMC’s en het LUMC, zijn centrum behoudt. De NZa gaat nu een ’impactanalyse’ maken waarin zij onder meer onderzoekt welke gevolgen concentratie heeft voor de individuele ziekenhuizen. Ze heeft een halfjaar nodig om tot zijn bevindingen te komen. Bovendien vroegen de kamerfracties een afsluitend zogeheten ’tweeminutendebat’ aan. Daarin kunnen zij nog moties indienen. ,,Dat moeten we even afwachten’’, zegt Biesma. ,,We hebben er vertrouwen in dat de Kamer de minister vraagt om de impactanalyse te verbreden.’’ Ook stemt het hem tevreden ’dat er meerdere scenario’s worden onderzocht’. ,,Die toezegging is ook min of meer al gedaan.’’
Het ministerie van VWS maakt 20 december vorig jaar bekend dat Cahal niet is uitgekozen om de kinderhartchirurgie te concentreren. Het LUMC bestrijdt echter de gronden waarop dat is gebeurd. Internationale erkenningen zijn niet meegewogen en er is ook onduidelijkheid over de vraag hoe de onderlinge prestaties moeten worden gewogen.
Tijdens het kamerdebat klonk opnieuw de oude klacht dat centra graag hun statistieken oppoetsen. Als in één jaar veel patiëntjes sterven, kunnen ze de cijfers gemakkelijk uitmiddelen met een jaar waarin de sterfte juist laag was. Kuipers sprak er tijdens het debat zijn ergernis over uit dat de zorgtak er in dertig jaar nooit in is geslaagd daarover uniforme normen af te spreken. Woordvoerster Hennie Castelein van het LUMC waarschuwt ervoor dat zolang de ziekenhuizen hierover geen expliciete afspraken maken, elke interpretatie op drijfzand is gebaseerd.